U trendu

Dačić: Velike razlike u stavovima Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da se na sednici Saveta bezbednosti UN pokazalo da su ostale „velike razlike“ u stavovima između delegacija Beograda i Prištine.

Dačić je naglasio da je srpska delegacija na sednici, koja se održava na svaka tri meseca u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244, insistirala na doslednom tumačenju te rezolucije i na tome da dijalog u Briselu može da se vodi samo ako je on statusno neutralan.

S druge strane, kako je rekao, „prištinska strana neprestano prilazi ovim sednicima kao prilici za iznošenje različitih neistina i stavova da je Kosovo jedna zaokružena, suverena država“.

„Samim tim se krši Rezolucija 1244, što se vidi i iz zahteva pojedinih zemalja, koje na svakoj sednici pozivaju druge zemlje da se pridruže priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“, rekao je Dačić u izjavi nakon sednice Saveta bezbednosti, posvećene redovnom izveštaju generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu i Metohiji.

Dodao je da je srpska delegacija istakla da želi konstruktivan dijalog, ali je naglasio da je za taj dijalog neophodno da sve strane implementiraju ono što je dogovoreno u Briselu.

„Kosovska strana apsolutno nije primenila i ne primenjuje ono što je dogovoreno u Briselu. To je i američki potpredsednik (Džozef) Bajden jasno izneo u Prištini, da Albanci sa Kosova moraju da rade na formiranju Zajednice srpskih opština, i mi smo na tome insistirali“, rekao je Dačić.

Ocenio je da je „zanimljivo“ da postoje mnoge zemlje koje traže da se prorede ova zasedanja Saveta bezbednosti UN, što je, kako tvrdi, motivisano željom da se ova tema skine s dnevnog reda UN.

„Mi upravo zato držimo visok nivo naših ljudi koji nastupaju na ovim sednicama, a sa druge strane insistiramo da se te sednice održavaju na svaka tri meseca, jer to pokazuje da su UN i dalje važan faktor za situaciju na KiM, što se svakog dana može videti u Prištini zahtevima da ta misija napusti KiM“, rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da je na sednici rekao da očekuje da će Priština nastaviti sa propagandnim parolama i lažima.

„Unapred sam izneo nekoliko pitanja, koja jasno pokazuju koliko su ti podaci i tvrdnje koje Priština iznosi lažni i izmišljeni. Vi znate da oni stalno govore o genocidu, etničkom cišćenju Alabanaca. Kada pogledate brojke, statistiku, koja je porazna, vidite da je u stvari izvršeno etničko čishcenje Srba“, rekao je Dačić.

U najvećim gradovima na Kosovu i Metohiji, kako je naglasio, Srba danas gotovo da i nema.

„U Prištini je pre 1981. godine bilo više od 40.000 Srba, danas ima svega nekoliko stotina. U drugim gradovima, Uroševcu, Podujevu, Gnjilanu, Prizrenu, taj broj je još daleko manji“, poručio je Dačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar