U trendu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U Srbiji je danas državni praznik i neradni dan povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji se u Srbiji obeležava od 2012. godine.

Počasti borcima palim u Prvom svetskom ratu odaće u Beogradu predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson, ambasadori Francuske i Nemačke Kristin Moro i Aksel Ditman, članovi Vlade Srbije, gradski čelnici.

Vučić će na Novom groblju vence položiti na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu i na Groblju Komonvelta, zajedno s ministrom spoljnih poslova Velike Britanije.

Nikolić će na Avali položiti venac na Spomenik Neznanom junaku.

Centralna državna ceremonija biće kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, a predvodiće je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Ambasadori Francuske i Nemačke položiće vence na Francuskom vojnom groblju.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu 1918. godine smatra se i danom kapitulacije Nemačke.

Tog dana su sile Antante i Nemačka, posle višemesečnih tajnih pregovora u jednom železničkom vagonu na zabačenoj pruzi u šumi Kompijenj, u Francuskoj, potpisale primirje.

Odredbe tog dokumenta koji je uglavnom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš, bile su prekid neprijateljstava, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmena zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, postupanje tokom primirja.

Iako su primirjem prekinuta borbena dejstva, bilo je potrebno još šest meseci pregovora na Pariskoj mirovnoj konferenciji dok nije zaključen i mirovni sporazum kojim je okončan Prvi svetski rat  –  Versajski ugovor.

Dan primirja se obeležava u svim zemljama-potpisnicama sporazuma.

U čast Dana primirja u Prvom svetskom ratu pripadnici Garde Vojske Srbije su juče u Kalemegdanskom parku u Beogradu ispalili deset plotuna iz šest artiljerijskih orudja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar