U trendu

Danas 17. godišnjica od ubistva srpskih mladića u Peći

Šestorica srpskih mladića ubijena su na današnji dan pre 17 godina u Peći u kafiću „Panda“, a i dalje niko nije odgovarao za taj zločin.

Dvojica maskiranih ubica 14. decembra 1998. upali su u kafić i sa dva rafala izrešetali srednjoškolce Ivana Obradovića, Zorana Stanojevića, Svetislava Ristića, Dragana Trifovića i Vukosava Gvozdenovića i studenta Ivana Radovića.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u petak je izjavio da nije siguran da bi „naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili“. Dodao je da je „gotovo siguran“ šta se desilo u Pandi, ali da nema dokaza da bilo koga optuži za taj zločin.

„Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u ‘Pandi’, ali nemam dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili“, kazao je Vučić.

Vučić je pre dve godine rekao da postoje informacije koje navode na zaključak da istraga ubistva srpskih mladića u Peći 1998. godine nije bila profesionalna.

Kako je B92 objavio, slučaj je pre nekoliko nedelja, nakon neuspešne istrage Tužilaštva za ratne zločine prebačen na dalji rad u Tužilaštvo za organizovani kriminal. 

Slučaj „Panda“ nije pokrenut u kosovskom pravosudju, a 14. decembra nema nikakve formalne ceremonije u znak sećanja na ubijene mladiće. Njihove grobove je teško naći jer je gradsko groblje u Peći u potpunosti uništeno.

Pojedini beogradski mediji pisali su u vreme ubistva da je Državna bezbednost Srbije odgovorna za zločin u Peći nakon kojeg je počelo iseljavanje Srba iz tog dela Metohije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.