U trendu

Danas je Svetski dan bez duvanskog dima

U periodu od 15 do 18 godine života počelo je da puši čak 63 odsto pušača, a njih 13 odsto počelo je da puši pre 15 godine, pokazala je anketa koju su sproveli Savetovalište za odvikavanje od pušenja pri Kliničkom centru Srbije i sajt bezduvana.rs.

Period od 19 do 22 godine je vreme kada se još eksperimentiše sa cigaretama, pa se i u tom periodu regrutuju novi pušači, dok je mali broj ljudi koji su počeli da puše posle 22. godine, svega sedam odsto njih.

Ispitanici koji uopšte ne razmišljaju o prestanku pušenja uglavnom tvrde da bi konkretan zdravstveni problem i zabrana lekara bili motiv da počnu proces odvikavanja.

Značajan broj ispitanika istakao je da bi počeli proces odvikavanja, ako bi zajedno s nekim u paru prolazili kroz sve faze odvikavanja.

Anketa je pokazala i da više od 90 odsto pušača u Srbiji pušenje definiše kao bolest zavisnosti, što je, kako je navedeno u zaključku ankete, veliki pomak ka smanjenju broja pušača, u odnosu na raniji period kada je većina njih pušenje videla samo kao lošu naviku.

Ispitivanje je uradjeno tokom prve polovine maja u kojoj je učestvovale 1.009 ispitanika iz Srbije, a podaci su objavlja povodom današnjeg obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.