U trendu

Danas se obelezava 97 godina od primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji je i državni praznik, biće obeležen danas širom Srbije nizom manifestacija u spomen na sve nevino stradale između 1914. i 1918. godine.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiće venac ispred Spomenika neznanom junaku na Avali.

Centralna državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti povodom Dana primirja, biće održana u Beogradu kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu. Uz pune vojne i državne počasti, predvodiće je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Obeležavanje 97 godina od okončanja Velikog rata biće upriličeno i na srpskom vojničkom groblju u Bitolju.

Centralnoj državnoj ceremoniji na Novom groblju prisustvovaće predstavnici vlade, vojske, Grada Beograda, ambasadori i izaslanici odbrane Austrije, Australije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Rusije, SAD, Slovačke, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Francuske, Holandije, Češke, Angole, Palestine, Turske, Argentine, Kube i drugi.

U Srbiji je 11. novembar neradni dan, a praznik se zvanično obeležava od 2012. godine.

Međunarodni dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se i u svetu u znak sećanja na 1918. godinu, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. 

Toga dana u 11 sati na snagu je stupilo primirje koje je Nemačka potpisala sa silama Antante i tako okončala neprijateljstva na Zapadnom frontu. Bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Dan primirja obeležava se u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Novom Zelandu. Pod imenom Dan sećanja obeležava se u zemljama Komonvelta a u SAD pod imenom Dan veterana. U Britaniji se često koristi i izraz Dan makova kao referenca na mak koji raste u Flandriji gdje je poginuo najveći broj britanskih vojnika.

U Srbiji se kao glavni motiv za amblem praznika koristi Natalijina ramonda, cvet koji je ugrožena vrsta u Srbiji, a poznat je i kao cvet feniks. Osim tog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.