U trendu

Danas temperatura do 39 stepeni: Izbegavati sunce i uzimati tečnost

U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo, s temperaturom do 39 stepeni Celzijusa, saopštio je Hidrometeorološki zavod Srbije.

Duvaće slab i umeren vetar. Jutarnja teperatura kretaće se od 16 do 25, a najviša dnevna od 34 do 39 stepeni Celzijusa. Uveče će u severnim krajevima doći do naoblačenja i osveženja sa lokalnom pojavom pljuskova i grmljavine.

U Beogradu će biti sunčano i veoma toplo, uz slab vetar. Jutarnja temperatura biće oko 25, a najviša dnevna oko 38 stepeni. U toku noći doći će do naoblačenja sa pojačanim vetrom, uz mogućnost kratkotrajnog pljuska i grmljavine.

Izbegavanje direktnog izlaganja suncu, uzimanje tečnosti i nošenje adekvatne odeće, saveti su portparola Hitne pomoći Nade Macura građanima, povodom veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji.

Macura je savetovala boravak u provetrenim i klimatizovanim prostorijama i u hladovini parka.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se i uzimanje niskokalorične i lagane hrane sa dosta voća i povrća u pet obroka dnevno.

Posebno bi trebalo da se pričuvaju srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, savetovala je, takođe, ranije Macura.

Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme, kada se, oni koji rade, vraćaju sa posla, a savetuje se i oprez u saobraćaju i na kupalištima.

Starije osobe, srčani i hronični bolesnici trebalo bi da obavljaju samo umerenu fizičku aktivnost i da u nabavku namirnica idu u prepodnevnom periodu do 10 sati, poručila je, takođe, ranije portparol Hitne pomoći.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar