U trendu

Danas u Beogradu međunarodna konferencija ministara policije

Međunarodna konferencija na kojoj će ministri unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore i Makedonije prezentovati zajednički izrađenu Regionalnu procenu pretnji od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA) biće održana danas u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, konferenciju organizuje Misija OEBS-a u Srbiji u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za stratešku analizu i stratešku procenu u Upravama kriminalističke policije Ministarstava unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije“, pod finansijskim pokroviteljstvom Švajcarske.

Najavljeno je da će na konferenciji biti predstavljena publikacija koja pruža sveobuhvatan strateški pregled postojeće situacije u oblasti organizovanog i teškog kriminala u regionu.

„Regionalna procena pretnji od teškog i organizovanog kriminala, izrađena pa metodologiji i uz podršku stručnjaka Evropola, prvi je pokušaj ove vrste u ovom delu Zapadnog Balkana, da se predstavi strateška procena rizika i pretnji teškog i organizovanog kriminala po bezbednost. Proces izrade SOCTA publikacije i procene same po sebi predstavljaju značajan doprinos operativnoj i strateškoj saradnji triju zemalja“, navodi se u saopštenju.

Na otvaranju konferencije, kako je najavljeno prisustvovaće potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Goran Danilović, ambasador Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori Filip Ge, šef I sektora operacija pri Delegaciji Evropske Unije u Srbiji Nikolas Bizel i šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Oricio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.