U trendu

Danas zvanični razgovori švedskog premijera u Beogradu

Švedski premijer Stefan Leven, koji je doputovao u posetu Srbiji, razgovaraće danas sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Levenova poseta Srbiji je bilateralna i nije deo šire regionalne turneje.

Leven će pre podne razgovarati sa svojim domaćinom, premijerom Aleksandrom Vučićem, a glavne teme biće evropske integracije Srbije i, pre svega, ekonomska saradnja dve zemlje.

Švedski premijer je sinoć, po dolšku u Beograd, izjavio je da je došao u Srbiju da bi pohvalio razvoj koji je naša zemlja učinila i naglasio da je Švedska podržavala i podržava put Srbije ka Evropskoj uniji.

„Srećan sam jer naše dve zemlje imaju odlične odnose. Želim da pohvalim razvoj koji je Srbija ostvarila, postoji jaka saradnja sa EU, cilj je da postanete članica i mi to podržavamo“, rekao je Leven, koji je sinoć sa domaćinom, premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, prošetao Kalemegdanom i Knez Mihailovom ulicom.

Švedski premijer je istakao da dve zemlje već imaju snažne odnose i da je 80 švedskih kompanija i distributera u Srbiji.

Lenev je naglasio da će se sarađivati i po pitanju migranata i izbegličke krize, gde je Srbija, kako je istakao, preuzela ogromnu odgovornost.

„Jako je dobro što Srbija i premijer Vučić paze i na to da razvijaju dobre odnose u susedstvu, što je jako dobro za Evropu“, rekao je Leven.

Premijer Vučić naglasio je da su nama najpotrebniji mir i stabilnost.

„Ako to budemo imali, za druge stvari, ja se ne plašim. Mi ćemo sa našim prijateljima umeti te druge stvari da rešavamo“, kazao je Vučić.

„Zahvalan sam Levenu na poseti koja je za nas od izuzetnog značaja, što je došao samo u Beograd, i to nije usputna stanica. Građani Srbije, uveren sam, posebno će da cene što je pokazao da je veliki prijatelj Srbije, i Švedska je od prvog dana podržavala Srbiju na njenom evropskom putu putu“, rekao je Vučić.

Premijer Vučić posetio je Švedsku u februaru prošle godine, kada je, sa Srpsko-švedskog poslovnog foruma pozvao tamošnje kompanije da ulažu u Srbiju, jer je Srbiji je potrebno njihovo iskustvo i podrška u jačanju konkurentnosti privrede i poboljšanju privrednog ambijenta.

Tom prilikom potpisan je Memorandum o razumevanju, kojim je postavljen ram za saradnju i zajedničke aktivnosti na unapređenju ženskog preduzetništva, poslovanje u sektoru zelenih tehnologija u cilju razvoja održive industrijske proizvodnje, jačanje privatnog sektora, posebno u oblasti trgovine, kao i podrška razvoju arbitražnog rešavanja privrednih sporova.

U martu 2014. osnovan je Srpsko-švedski poslovani savet sa sedištem u Stokholmu sa ciljem stvaranja mreže poslovnih ljudi na relaciji Švedska-Srbija, efikasnijoj razmeni informacija i uspešnijoj promociju Srbije u švedskim poslovnim krugovima i medijima.

Kad je reč o evropskim integracijama Srbije, Švedska, kao najmnogoljudnija među nordijskim zemljama i treća po površini država u EU, od početka prošle decenije značajno podržava proces pridruživanja Uniji, i to ne deklarativno, već u vidu konkretnih projekata.

Reč je o projektima usmerenim na unapređenje u oblasti demokratskog upravljanja, ljudskih prava i jednakosti, kao i zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Do 2015. švedska pomoć Srbiji dostigla je, prema zvaničnim podacima, devet miliona evra.

Leven (1957) je socijaldemokrata, a u podmladak Švedske socijaldemokratske partije stupio je sa samo 13 godina.

Podigla ga je starateljska porodica, pošto je ostao bez roditelja.

Kao zavarivač, značajno se angažovao u sindikatu.

Godinu dana nakon što je postao predsednik metalskog sindikata ušao je u Izvršni odbor stranke, a na njeno čelo stao je u januaru 2012.

Na izborima u Švedskoj, koji su usledili dve godine kasnije, socijaldemokrati su osvojili najviše glasova, ali ne i dovoljno da sami formiraju vladu, pa je Leven premijer manjinske koalicione vlade u kojoj je i Zelena partija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar