U trendu

Deca pešaci najčešće stradaju u devetoj godini života

U prošloj godini u Srbiji je u saobraćajnim nezgodama poginulo 14 dece, a deca kao pešaci najčešće stradaju u devetoj godini života, saopštio je danas Komitet za bezbednost saobraćaja.

Povodom početka nove školske godine, Komitet je apelovao je roditelje čija deca sama idu u školu da se uvere da odlazak i povratak iz škole za njihovo dete nije postala puka rutina, da podsete decu na pravila saobraćaja i da porazgovaraju o karakterističnim problemima i opasnostima na njihovom putu do i od škole i mogućim posledicama.

„Vozače podsećamo da je u zonama škole dozvoljena brzina 30 kilometara na čas i da svako prekoračenje smanjuje šansu za preživljavanje deteta u slučaju sudara sa vozilom“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da saobraćajno obrazovanje i vaspitanje još nije uvedeno u sistem osnovnog i srednjeg obrazovanja, iako se radi o jednoj od najvažnijih sistemskih mera.

Vlada Srbije je usvajajući Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja zacrtala kao cilj da najkasnije od 2020. godine deca više ne ginu u saobraćajnim nezgodama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar