U trendu

Deca ulice: Više od trećine uopšte ne ide u školu

Istraživanje Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) Novog sada pokazalo je da 37,5 odsto dece ulice uopšte ne idu u školu, dok njih 47 odsto redovno pohadja nastavu, saopšteno je danas.

Predstavnica EHO Tijana Vidović kazala je, prilikom predstavljanja istraživanja, da su deca uključena u život ili rad na ulici svakodnevno izložena raznim oblicima diskriminacije, radne, ekonomske i seksualne eksploatacije, zanemarivanju i zlostavljanju.

Dodala je da se u Novom Sadu svakodnevno mogu videti deca koja skupljaju sekundarne sirovine, prose na ulicama, trgovima, gradskim raskrsnicama, a glavni razlog leži u siromaštvu, a ne u kulturi i tradiciji jednog naroda.

EHO je istraživanje sproveo u tri neformalna naselja u Novom Sadu – Adice, Veliki rit i Bangladeš, kao i u delovima formalnih gradskih naselja, gde su intervjuisane 103 porodice u 97 domaćinstava.

„U ispitane 103 porodice, ukupno 137 dece uzrasta do 18 godina je uključeno u život i rad na ulici, dok je 268 njih u svakodnevnom riziku od rada ili života na ulici“, navela je Tijana Vidović.

Istraživanje predstavlja deo Regionalnog istraživanja o rasprostranjenosti fenomena dece ulice u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, koje su sprovele članice Regionalne mreže za decu uključenu u život ili rad na ulici uz podršku organizacije „Save the Children“ za severozapadni Balkan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.