U trendu

Devenport: EU prati slučaj Savamala

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da EU prati razvoj slučaja rušenja objekata u beogradskom kvartu Savamala i dešavanja nakon tog incidenta i dodao da je na nadležnim organima da primene preporuke zaštitnika gradjana.

„Nije na meni da se mešam i komentarišem rad tužilaštva“, rekao je Devenport novinarima u novoj zgradi pravosudnih organa u Katanićevoj ulici u Beogradu.

Povodom izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama, Devenport je rekao da nije praksa da se u tom dokumentu pominju pojedinačni slučajevi i da je to razlog zbog kojeg se ne pominje ni slučaj Savamale.

„To ne znači da se ne interesujemo za taj slučaj“, rekao je Devenport i dodao da se čitav slučaj prati u kontekstu realizacije Akcionog plana za poglavlje 23.

Nepoznate maskirane osobe uz pomoć bagera srušile su nekoliko objekata u beogradskom kvartu Savamala u noći izmedju 24. i 25. aprila. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u taj slučaj umešani ljudi iz samog vrha gradske vlasti Beograda ali tužilaštvo još nije odlučilo da li će da pokrene istragu.

Devenport je dodao da je spreman da učestvuje u raspravi o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ali da je na parlamentu da obezbedi uslove za održavanje sednice odbora.

On je podsetio da se pismom obratio predsednici parlamenta Maji Gojković i da je obavestio o svemu što se dešavalo na sednici Odbora za evropske integracije, kao i da je izrazio spremnost da se ponovo odazove pozivu koji bi mu uputila Gojković ili predsednica Odbora Marinika Tepić.

Devenport je pokušao u četvrtak da na sednici Odbora za evropske integracije govori o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama ali mu to nisu dozvolili poslanici Srpske radikalne stranke i Dveri koji su insistirali da izveštaj bude na srpskom jeziku.

Govoreći o sporazumu o telekomunikacijama, koje su u nedelju postigli Beograd i Priština, on je ocenio da je reč o koraku napred u okviru Briselskog dijaloga i da će od tog sporazuma imati koristi pre svega gradjani.

„Sporazum treba primeniti, prema rokovima koji su u dokumentu definisani“, rekao je Devenport i izrazio nadu da će to dati podstrek da se postignu dogovori i u drugim oblastima, poput Zajednice srpskih opština, ili energetike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar