U trendu

Devenport: Nastavljamo stručnu pomoć Srbiji kroz PLAC

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport danas je rekao da je mandat Delegacije da podrži Srbiju i da joj pomogne na putu ka EU i najavio nastavak projekta PLAC u okviru koga je obezbedjena eksperstka podrška Srbiji u procesu pristupanja EU.

„PLAC (Savetodavni centar za evropska i pravna pitanja) je jedna od ključnih platformi kroz koje Evropska komisija i Delegacija pružaju vrlo konkretnu pomoć Srbiji“, rekao je Devenport na završnoj konferenciji projekta PLAC koji je trajao tri godine.

On je najavio da će aktivnosti u okviru PLAC-a ne samo biti produžene već da će biti pokrenut i novi projekat i to, kako se nada, pre kraja leta.

Devenport je istakao da je mandat Delegacije EU da podrži Srbiju na putu ka EU kroz različite projekte i druge vrste saradnje sa Kancelarijom za evropske integracije i da to čini tako što deli „viziju i strateški prioritet Srbije pristupanja EU“.

On je rekao da je Srbija uveliko na putu u procesu pristupanja EU i izrazio nadu da će poglavlja u pregovorima o pristupanju biti otvorena u bliskoj budućnosti, kao i da će do kraja godine biti otvorena i druga poglavlja.

„Srbija je sada u potpuno novoj, zahtevnoj fazi u pregovorima u EU, priprema se da otvori poglavlja a kada se ona otvore, sledi vrlo zahtevan posao“, rekao je on.

Izrazio je nadu da će postojeći okvir i strukture za pregovore pomoći Srbiji u otvaranju poglavlja, i istakao da je važno da se obzbedi da sama razvije stručne kapacitete.

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević je rekla na skupu da se projekti PLAC u Srbiji sprovede od 2000-tih godina i dodala da je Srbiji i dalje potrebna pomoć u uskladjivanju sa EU.

Ona je rekla da PLAC pruža vrlo konkretnu podršku i pomoć i omogućuje Srbiji da na iskustvu članica EU dođe do rešenja za uskladjivanje sa propisima i standardima EU koje njoj odgovara.

Prema njenim rečima, PLAC projekat je posebno bio koristan za pripremu poglavlja tri o slobodi kretanja usluga, poglavlja 13 o ribarstvu i poglavlja osam o politici konkurencije, pre svega u domenu državne pomoći.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evorpske integracija Ksenija Milenković rekla je da je projekat PLAC trajao tri godine i da je njime bilo obuhvaćeno 14 poglavlja.

Ona je navela da je sprovedneo 3.300 obuka u cilju izgradnje kapaciteta Srbije, da je u projektu učestvovalo 115 eksperata a da je pružena pomoć u pripremi 412 propisa i strateških dokumenata.

Vodja tima PLAC projekta Marija Pejčinović Burić je preporučila Srbiji da dalje razvija medjusektorsku saradnju i koordinaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.