U trendu

Devenport: Srbija ostvarila napredak

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je Srbija ostvarila napredak na evropskom putu i da je jasno da je pridruživanje EU strateški cilj Srbije.

Devenport je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon što je predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću uručio izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije,  rekao da je Komisija zatražila od Vlade da da svoje pregovaračke pozicije za 15 poglavlja koja su prošla proces skrininga i da se nada da će još nekoliko poglavlja biti otvoreno pre kraja ove godine.

„Čekamo ubrzanje procesa i očekujemo da pre kraja ove godine otvorimo dodatna poglavlja. Nastavićemo intenzivan rad sa Vladom Srbije koji se tiče pristupanja. Saradjivaćemo na primeni otvorenih poglavlja“, rekao je Devenport.

On je dodao da je Evropska komisija preporučila da se otvori poglavlje 5 o javnim nabavkama.

Deveport je rekao da Evropska komisija pohvaljuje napore koji su uloženi u unapredjenje javne uprave, dolazak novih investitora, stvaranje novih radnih mesta.

On je rekao da Srbija ima konstruktivnu ulogu u regionu i da doprinosi miru i pomirenju, kao i da je izuzetno važno da Beograd nastavi normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Šef Delegacije EU je dodao da su pred Srbijom teške reforme, naročito kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, ali da EU razume da nije uvek lako.

„Nastojaćemo da stojimo uz Srbiju ne samo u lepim već i teškim vremenima. Moja delegacija je spremna da podrži Srbiju na svaki način da se sprovedu preporuke iz ovogodišnjeg izveštaja“, rekao je Devenport.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je izveštaj „u dobroj meri realističan i ozbiljno sastavljen“, iako on lično ne mora nužno da se saglasi sa svakom ocenom koja je u njemu izneta.

Za nas je važno da u gotovo svim poglavljima ostvarujemo napredak. Takodje je bitno što Evropska unija veoma pozitivno ocenjuje političku ulogu koju Srbija ima u regionu i ulogu koju je imala u migrantskoj krizi“, rekao je Vučić .

On je ocenio da će sada, u skladu s „demokratskom orijentacijom zemlje i slobodom izražavanja“, svako tražiti u tom izveštaju ono što mu odgovara.

U Izveštaju Evropske komisije se navodi da je Srbija dostavila pregovaračku poziciju za poglavlje 5 o javnim nabavkama i da je pozvana da dostavi pregovaračke pozicije za još 15 poglavlja.

To su pored poglavlja 13 – ribarstvo, 20 – preduzetništvo i industrijska politika, 25 – nauka i istraživanje, 26 – obrazovanje i kultura, i poglavlje 2 – slobodno kretanje radnika, 4 – sloboda kretanja kapitala, 6 – pravo privrednih društava, 7 – pravo intelektualne svojine, 9 – finansijske usluge, 14 – transport, 17 – ekonomska i monetarna politika, 21- transevropske mreža, 29 – carinska unija, 30 – ekonomski odnosi sa inostranstvom i 33 – finansijska i budžetska pitanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar