U trendu

Direkcija zove stanare, a stanari ministarku

Građevinska direkcija Srbije pozvala je danas stanare ‘otrovnih’ zgrada u naselju Dr Ivana Ribara u Beogradu da se do 31. avgusta opredele za jedno od ponuđenih rešenja, dok su stanari pozvali ministarku Zoranu Mihajlović na protest koji organizuju danas u 18 sati.

Kako se navodi u saopštenju Građevinske direkcije, koja je investitor izgradnje zgrada u kojma je pronađena povećana količina otrovnih fenolnih isparenja, neko od ponuđenih rešenja do sada je izabralo 107 vlasnika stanova ili više od polovine.

Za zamenu za stan u novim zgradama izjasnio se 21 vlasnik, za zamenu stana za drugi stan u vlasništvu Direkcije u preostale četiri zgrade u naselju izjasnilo se 31, za opciju raskida ugovora i povraćaj novca opredelila su se 54 vlasnika stana.

Za povratak u sanirani stan izjasnila se jedna osoba, navela je Građevinska direkcija.

„Direkcija će i dalje nastaviti da plaća naknadu od sedam evra po kvadratnom metru kupljenog stana na mesečnom nivou, režijske troškove kao i sve prateće troškove oko selidbe svim stanarima koji se odluče za neku od ponuđenih opcija“, ističe se u saopštenju.

Stanari „otrovnih“ zgrada u beogradskom naselju Mileva Marić Ajnštajn pozvali su ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović da im se pridruži na protestu 10. avgusta u 18 sati.

Protest pod sloganom „Pomozimo im da sruše otrovne zgrade“ najavljen je zbog predloga Građevinske direkcije Srbije (GDS) i resornog ministarstva da se odustane od ugovora o rušenju.

Kako se u otvorenom pismu navodi, ministarka Mihajlović pozvana je da se pridruži mirnom građanskom skupu i da sa stanarima razgovara kako bi se prevazišle nejasnoće i rešio problem.

Dodaje se da je investitor po ugovoru o rušenju bio dužan da do 30. juna 2015. uradi i objavi projekat rušenja koji stanari nisu do sada dobili na uvid, a pojedini i dalje žive u „otrovnim“ stanovima, jer je procedura zamene spora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.