U trendu

Ditman: Priče o državnom udaru su bile preterane

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je, povodom nedavnih tvrdnji o navodnom državnom udaru i pokušajima rušenja premijera Aleksandra Vučića, da su neke izjave u medijima poslednjih nedelja bile preterane.

„Državni udar je zaista veoma ozbiljna stvar i treba s velikim oprezom taj pojam upotrebljavati. Naravno da su u demokratskom društvu potrebne rasprave i diskusije, pa i kontroverzne diskusije i debate, ali treba ih voditi na konstruktivan način“, izjavio je Ditman u intervjuu za Politiku.

Ditman je rekao da nema informaciju o tome da neki zapadni krugovi žele da ruše ili destabilizuju Vladu Srbije.

„Mi podržavamo proces sprovodjenja reformi i to u tesnoj saradnji s Vladom. To je potvrdio i moj ministar spoljnih poslova prošle nedelje u Beogradu“, rekao je on.

Govoreći o predstojećem otvaranju pregovaračkih poglavlja u Briselu, Ditman je rekao da se Poglavlje 35 bavi pregovorima o normalizaciji i da zajednički pregovarački okvir predvidja da na kraju procesa normalizacije treba da bude usvojen pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa izmedju Srbije i Kosova, i da je to sadržaj pregovaračkog okvira na koji je pristala i Srbija.

„Pregovori se vode u skladu sa zajedničkim okvirom koji smo unutar EU utvrdili i na koji je Srbija pristala. Okvir predvidja da poglavlje 35, koje se odnosi na Kosovo, i poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, zbog značaja tih poglavlja, budu otvorena na samom početku pristupnog procesa“, rekao je on.

Ditman je rekao da „nema utisak“ da postoji veći pritisak na Beograda nego na Prištinu u procesu dijaloga.

On je dodao da vidi da postoje tradicionalno bliski odnosi Srbije i Rusije ali da se radi o istorijskim odnosima sa kojima Nemačka nema nikakav problem.

„Srbija ima veoma bliske odnose s Rusijom i to ne mora da menja. S druge strane, prioritetan cilj Srbije jeste da bude članica EU. EU je zajednica država na bazi zajedničkih vrednosti, država koje su spremne da se odreknu nekog dela svog suvereniteta zarad nekog nadnacionalnog nivoa… Prema tome, kako Srbija napreduje u procesu pristupanja EU to se mora sve više pridružiti stavovima EU. To je i ideja članstva u EU“, rekao je ambasador Nemačke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.