U trendu

Djordjević: Uvodjenje vojnog roka u prvoj godini bi koštalo 70 milijardi dinara

Ministar odbrane Srbije Zoran Djordjević izjavio je danas da o uvodjenju obaveznog vojnog roka odlučuje Skupština Srbije i napomenuo da bi za sprovodjenje eventualno takve odluke u prvoj godini bilo potrebno 70 milijardi dinara.

„Uradjena je analiza kojom je utvrdjeno da bi za vraćanje vojnog roka u prvoj godini bilo nepohodno 70 milijardi dinara, što je dovoljno velika cifra da razmislimo da li to u ovom trenutku možemo ili ne“, rekao je Djordjević u Skupštini Srbije.

Odgovarajući na pitanje poslanika Pokreta socijalista Djordja Komlenskog o obaveznom vojnom roku, Djordjević je rekao da se o tome može raspravljati, ali da se ne sme prenebregnuti činjenica da o tome odlučuje skupština.

„O tome možemo da raspravljamo. A ono što vi znate, a verovatno ste prenebregnuli činjenicu, je da Skupština treba da donese odluku o vraćanju vojnog roka ili ne“, rekao je Djordjević.

On je napomenuo da trenutno u vojsci nema kapaciteta za smeštaj, oblačenje, opremu i sve ostalo što bi trebalo u prvoj godini, ali napomenuo i da bi svake sledeće godine trebalo sve manje i manje sredstava.

Poslanik Pokreta socijalista Djordje Komlenski je tokom rasprave o Planu godišnje upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u mirovnim operacijama u 2016. godini pitao da li se razmišlja o vraćanju obaveznog vojnog roka.On je istakao da je Pokret socijalista za to da se obavezno vojni rok vrati, čim se za to stvore uslovi.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić reagovao je na navode Komlenskog navodeći da je čudno da se stranka čiji lider Aleksandar Vulin nije išao u vojsku zalaže za obavezno služenje vojnog roka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.