U trendu

Djurić nije dobio dozvolu da sutra poseti Peć

Ministarstvo inostranih poslova Kosova odbilo je zahtev direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića da sutra poseti Peć, što je on nazvao detinjastim i besmislenim činom.

Kako javlja portal Koha.net odluka MIP Kosova je doneta u punoj koordinaciji sa institucijama Kosova i dolazi nakon pokušaja Djurića da u Gračanici promeni najavljenu agendu posete i pokušaja da „onemogući Policiju Kosova da ostvaruje svoje zadatke“.

Portal prenosi da se u obrazloženju odluke navodi da su izjave Djurića medijima nakon tog dogadjaja „bile provokativne i u suprotnosti sa duhom saradnje, koji Priština i Beograd streme da postignu kroz dijalog“.

Pored toga, konstatuje se da su njegove provokacije protiv interesa kosovskih Srba, koji su odlučili da žive na Kosovu i da budu deo javnog života.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Vlade Srbije Marko Djurić izjavio je večeras da je zabrana kosovskih vlasti da poseti Pećku patrijaršiju, „besmisleni, detinjasti čin inaćenja dela albanskog političkog establišmenta u Prištini i najsramotniji atak na verske slobode Srba na KiM“.

Djurić je naveo u saopštenju i da očekuje od Evropske unije da najodlučnije reaguje na taj pokušaj da se „dijalog obesmisli i unazadi proces normalizacije odnosa“.

„U Briselu će morati da se nadje trajno i održivo rešenje za sve češće oglušivanje Prištine o dogovore o slobodi kretanja i posetama zvaničnika. Vladu Srbije ništa ne može da spreči da bude uz svoj narod na KiM i da radi na tome da na prostoru južne pokrajine vlada mir, koliko god bili glasni i beskrupulozni oni kojima mir nije u interesu“, rekao je Djurić.

Prema njegovim rečima, on sutra neće posetiti Peć, jer je odgovoran prema srpskom stanovništvu na KiM i jer ne želi da daje „izgovore onima koji žele da mu naude“. 

„Jedini gubitnici ovog besmislenog poteza su gradjani, koje je šačica ekstremista u Prištini osudila da žive u atmosferi stalne napetosti i političke nestabilnosti“, ocenio je Djurić.

On je dodao i da je želeo da poseti Pećku patrijaršiju kako bi monahinjama uručio humanitarnu pomoć.
 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.