U trendu

Do kraja godine posao za 500 zdravstvenih radnika

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da će do Nove godine biti zaposleno oko 500 zdravstvenih radnika.

On je novinarima u Urgentnom centru u Beogradu rekao da je „već 234 zdravstvena radnika, od toga 129 lekara, dobilo dozvolu da se zaposli“ i da će u najskorije vreme biti raspisan konkurs.

„Minimum još toliko će biti do Nove godine“, kazao je Lončar nakon obilaska renoviranog Odeljenje intenzivne nege Urgentne ortopedije u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije (KCS).

On je dodao da će odredjen broj njih biti zaposlen i u KCS-u i u Urgentnom centru.Na pitanje koliko zdravstvenih radnika nedostaje Srbiji, Lončar je rekao da se broj radnika kontroliše na 15 dana i da najviše nedostaju anesteziolozi, radiolozi, pedijatri i neurolozi.

Lončar je rekao i da je do sada smenjeno izmedju 15 i 20 rukovodilaca zdravstvenih ustanova i dodao da to nije konačan broj.

Govoreći o kriterijumima za izbor novih direktora zdravstvenih ustanova, ministar je rekao da su potrebni ljudi koji su „sposobni da budu rukovodioci“.

On je rekao da se stanje u nekim bolnicama u unutrašnjosti poboljšalo i naveo primer Kruševca i Loznice.

Lončar je najavio da će se kontrole zdravstvenih ustanova sprovoditi nenajavljeno.

„Možete da imate danas kontrolu, pa opet večeras. Niko vam ne garantuje da ako je neko bio danas, da ste vi mirni nedelju ili dve“, naveo je ministar.

Lončar je rekao da je načelnici i profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu imaju svoje oblasti i bolnicu u unutrašnjosti za koju su odgovorni.

Prema njegovim rečima, od 70 do 90 stručnjaka rasporedjeno je u zdravstvene ustanove u Srbiji.

On je rekao da nije neophodno da jedna cela klinika ode na kongres u inostranstvo i dodao da insistira na tome da farmaceutske kuće javno objave kome šta plaćaju.

„Mi jurimo neku svetsku medicinu – svetska dostignuća, a ovde imamo unutrašnjost kojom niko nije zadovoljan“, naveo je ministar zdravlja.

Na pitanje šta piše u izveštaju spoljne kontrole u slučaju Radenka Nikodinovića (8) iz Loznice, koji je 8. oktobra preminuo od sepse koja je zahvatila njegov organizam posle preloma ruke, Lončar je kazao da je inspekcija utvrdila da nisu poštovana pravila i procedure i da je to razlog da se podnese krivična prijava zbog propusta.

On je rekao i da lekar koji je lečio dečaka ne radi i da se čeka odluka Lekarske komore i Suda časti. 

Lončar je danas obišao odeljenje intenzivne nege urgentne ortopedije u Urgentnom centru KCS koje je renovirano i opremljeno sredstvima Ministarstva zdravlja i KCS.

Od početka godine na tom odeljenju bilo je 1.300 operacija.

Direktor ortopedije KCS-a Marko Kadija kazao je da povrede koje se leče na tom odeljenju spadaju u najteže povrede.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.