U trendu

Dobitnici CEI-SEEMO nagrada za istraživačko novinarstvo

Centralno-evropska inicijativa (CEI) i Medijska organizacija Jugoistočne Evrope, uz specijalno partnerstvo Medijskog programa Jugoistočna Evropa nemačke Fondacije „Konrad Adenaur“, objavili su ovogodišnje dobitnike „CEI-SEEMO nagrade za posebna dostignuća u istraživčkom novinarstvu“.

Dobitnica nagrade za profesionalne novinare albanska je novinarka Lindita Čela, a dobitnik nagrade za mlade novinare je beloruski novinar Artsiom Harbacevič, saopštila je CEI.

Lindita Čela, novinarka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u Albaniji, nagradjena je za celokupno profesionalno dostignuće i napore za otkrivanje korupcionaških skandala u najvišim nivoima vlasti, kao i za otkrivanje organizovane kriminalne grupe koja se proteže od Prokletija do ulica Brisela.

Kako se navodi, ona je tokom 15-godišnje novinarske karijere pokrivala kompleksne priče koje su imale snažan uticaj na albansko društvo, pokazujući impresivnu hrabrost i odlučnost.

Artsiom Harbacevič, mladi novinar iz Minska, nagradjen je zbog istraživačkog novinarstva koje je imalo veliki uticaj u njegovoj zemlji. Konkretno, on je u jednom istraživanju istraživao proruske paravojne grupe koje su dobijale podršku iz ruskih sredstava, a u drugom je otkrio kanal kojim se beloruski tinejdžeri odvedeni na vojnu obuku u Rusiju.

Čela i Harbacevič dobiće nagrade od 4.000, odnosno 1.000 evra. Dodela nagrade biće održana 21. i 22. novembra u Beogradu.

U saopštenju se navodi da je specijalno priznanje pripalo moldavskom novinaru Juriju Sanduti.

CEI-SEEMO nagrada za istraživačko novinarstvo je ustanovljena 2008. godine i do sada su je dobili: Drago Hedl iz Hrvatske (2008); Besar Likmeta iz Albanije (2009); Adrijan Mogoš iz Rumunije (2010), Vlodmijer Kalicki iz Poljska (2011), Matej Surc i Blaž Zgaga iz Slovenije (2012), Mahir Šahinović iz BiH i Rosen Cvetkov iz Bugarske (2013), Brankica Stanković iz Srbije (2014) i Aleksandra Bogdani iz Albanije (2015). 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar