U trendu

Dodeljeni 'Oskari' zaslužnima za stanje u medijima

Protest pod sloganom „Novinari ne kleče – Još ste nam ostali dužni“ održan je u ponedeljak uveče ispred zgrade Vlade Srbije, a dodeljeni su i „Oskari“ zaslužnima za aktuelno stanje u medijima.

U performansu ispred Vlade Srbije, „Oskare“ su dodeljivali voditelj Igor Brakus i karikaturista Marko Somborac.

Za cenzuru i gašenje emisija, „Oskar“ je dobio premijer Aleksandar Vučić za „Utisak nedelje“ a pored njega, nominovani su bili i ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić za šutiranje novinara kao i oglašivači.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac dobio je „Oskara“ za „najmanje učinjeno na polju slobode medija“ dok je „Oskara“ za životno delo povodom aktuelnog stanja u medijima dobila Demokratska stranka.

Okupljeni novinari istakli su da smenom ministra odbrane Bratislava Gašića nisu rešeni problemi u medijima kao i da je skupštinskom raspravom na tu temu, dodatno ponižena novinarska profesija.

Kako je ocenjeno na protestu, profesionalno izveštavanje javnosti dovedeno je do izumiranja.

Predstavnici Inicijative „Novinari ne kleče“ prethodno su predali spisak zahteva za premijera Aleksandra Vučića a na protestu su najavili da će uskoro slični zahtevi biti upućeni i ostalim relevantnim institucijama u zemlji.

Pismo sa zahtevima upućeno je i ministrima unutrašnjih poslova, rada i zapošljavanja, finansija, privrede, kulture i informisanja, kao i potpredsednici Vlade Srbije i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović.

U pismu premijeru i resornim ministrima, zatraženo je da inspekcija rada ispita tvrdnje o prisiljavanju novinara da se učlane u Srpsku napednu stranku kako bi zadržali posao, kao i navode o zlostavljanju zaposlenih u pojedinim medijima.

Novinari od premijera i ministara traže i da se ispita koji mediji mesecima ne isplaćuju zarade i pod kakvim ugovorima rade zaposleni.

Inicijativa zahteva od ministra privrede Željka Sertića da akcije medija, čija privatizacija nije uspela, budu podeljene zaposlenima i da ispita regularnost nedavnih privatizacija.

Od ministra finansija Dušana Vujovića, okupljeni u toj inicijativi, zatražiće da sprovede kontrolu zakonitosti dodele novca iz budžeta lokalne samouprave medijima.

Od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića biće zatraženo da ne komentariše istrage koje su u toku i da organi unutrašnje kontrole odmah započnu istragu o sumnjama da su pojedini novinari podvrgnuti nezakonitoj prismotri i praćenju.

Inicijativa će zatražiti i da ministar Stefanović istraži ko je i na koji način nezakonito dostavljao pojedinim medijima podatke iz evidencije tog ministarstva.

Skupština Srbije je u petak, 5. februara razrešila dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede koju je uputio novinarki B92 Zlatiji Labović, kada joj je rekao „da voli novinarke koje lako kleknu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.