U trendu

Dodeljeni sertifikati za obuku o inspekcijskom nadzoru

U Skupštini Beograda danas su službenicima grada dodeljeni sertifikati za završenu obuku o inspekcijskom nadzoru, koju je organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

E-obuka (učenje na daljinu) na temu „Izgradnja kapaciteta lokalnih inspekcijskih službi“ trajala je od 11. aprila do 3. juna 2016. godine.

Generalni sekretar SKGO DJordje Staničić rekao je za obuku prijavljeno 1.230 službenika iz Srbije, a da je više od 1.140 učesnika ostvarilo pravo na sertifikat.

On je rekao da je taj projekat radjen sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i OEBS-om.

Najbrojniji polaznici bili su zaposleni na poslovima inspekcijskog nadzora iz Gradske uprave i gradskih opština Beograda, gde je e-obuku uspešno završilo 277 službenika.

Zamenik gradonačenika Beograda Andreja Mladenović čestitao je polaznicima na stečenim sertifikatima i ocenio da je ta obuka dokaz opredeljenosti da se i dalje doprinosi razvoju lokalne samuprave.

„Jaka i efikasna lokalna samouprava sa edukovanim kadrovima je osnovni preduslov i garant pobljšanja kvaliteta života gradjana“, rekao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović izjavio je da ova obuka važna za profesionalni napredak službenika, ali i za gradjane i privredu.

On je rekao da je obuka organizovana u preriodu tri važna dogadjaja  –  početak pune primene Zakona o inspekcijskom nadzoru, delimična primena Zakona o upravnom postupku i najava otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU.

„Za efikasnost ovih procesa potrebna je dobro obučena državna administracija, lokalna samuprava i inspekcijske službe“, rekao je Ožegović.

On je ocenio da je od početka rada na Zakonu o inspekcijskom nadzoru puno postignuto i da se ostvaruju predvidjeni ciljevi, a to je uredjenje poslovnog ambijenta, smanjenje sive ekonomije, ujednačavanje i profesionalizacijaa inspekcijskijh službi, smanjenje korupcije i povećanje konkurentnosti.

Ožegović je rekao da je od početka primene zakona zabeleženo 17,5 odsto više novoregistrovanih privrednih subjekata, a 14 odsto manje odjavljenih, dok je u prva četiri meseca ove godine bilo 5.200 novoprijavljenih radnika.

On je istakao da je važna izgradnja jedinstvenog informacionog sistema, koji će da objedini sve ono što inspekcijske službe rade.

Ova osmonedeljna internet obuka ponudila je polaznicima ključna znanja i informacije o novom Zakonu o inspekcijskom nadzoru, kojim se detaljno uredjuje sadržina, vrste, oblici i postupak inspekcijskog nadzora, ovlašćenja i obaveze učesnika u inspekcijskom nadzoru, kao i druga pitanja od značaja za inspekcijski nadzor.

E-obuka je organizovana u okviru projekta „Izgradnja kapaciteta lokalnih inspekcijskih službi i novoizabranih odbornika putem e-obuke“, koji finansijski podržava Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.