U trendu

Dodik danas svečano otvara 56. Sabor trubača u Guči

U Guči će danas svečano početi 56. Dragačevski sabor trubača, koji će trajati do 14. avgusta.

Domaćin ovogodišnjeg Sabora je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji će otvoriti Sabor kod Spomenika trubaču u centru Guče u 11.00, podizanjem saborske zastave, uz himnu Sabora „Sa Ovčara i Kablara“.

Ove godine na Dragačevskom saboru prvi prvi put biće održano takmičenje majstora trube.

„Za to takmičenje prijavilo se 11 orkestara koji će se boriti za titulu Šampiona Guče, novčanu nagradu od milion dinara i statuu Desimira Perišića, pobednika prvog Sabora.

Pobednik tog takmičenja predstavljaće Guču u narednih godinu dana u svetu i kod nas“, rekao je Jolović novinarima.

I ove godine na Saboru trubača biće održano takmičenje mladih trubačkih orkestara, finalno takmičenje u kojem se nadmeću pobednički orkestri sa predtakmičenja održanih u Boljevcu, Kovačici, Surdulici, Kotraži i na Zlatiboru, koncerti pobednika prethodnog, kao i koncert pobednika ovogodišnjeg Sabora.

Dragačevski sabor je i veliki vašar na kojem se prodaju suveniri, sa šatrama u kojima se pije i jede svadbarski kupus i pečenje.

Na ovogodišenjem Saboru trubača najavljeno je nekoliko novih programa, kao što su koncerti folk i rok muzičara dan pre i dan posle zvaničnog takmičarskog programa.

U neoficijelnom delu Sabora, sinoć su na Stadionu u Guči nastupili Svetlana Ceca Ražnatović i grupa Riblja Čorba, dok će na kraju Sabora, u nedelju 14. avgusta, nastupiti Severina i Miroslav Ilić.
Guča, varošica udaljena 22 kilometra od Čačka, sa 2.500 stanovnika i 250 kuća, tokom godine živi mirno, a za vreme Sabora primi i po nekoliko stotina hiljada gostiju.

Organizatori tvrde da je prošle godine Guču za vreme nekoliko dana Sabora posetilo oko pola miliona gostiju, a ove godine očekuju i više.

Uz mali hotel u Guči, posetioci mogu koristiti privatni smeštaj koji košta od 23 do 27 evra po osobi za sobe bez kupatila, a postoji i nekoliko kampova gde smeštaj košta od 14 do 21 evra po osobi.

Dragačevski sabor trubača osnovan je 1961. godine, a jedan od osnivača koji je i smislio Sabor kao takmičenje seoskh trubača Srbije bio je književnik Branko V. Radičević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar