U trendu

Dodik: Zahvalan sam Vučiću zbog doslednosti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zahvalnost premijeru Srbije Aleksandru Vučiću zbog doslednosti državne politike Srbije da se ne meša u unutrašnje stvari RS, da podržava Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH.

„Nije ga (predstojeći referendum o Danu RS) ni osporio, ni podržao. Mislim da je to dosledno od Vučića, rekao je da se neće meštati u unutrašnje stvari RS, i to je znak nemešanja. Očekivao sam da se na sastanku državnog vrha čuje argumenta, a to se nije desilo“, rekao je Dodik u intervjuu za današnji beogradski Kurir.

On je ocenio važnim to što su relevantni politički činioci u RS, posle stava državnog vrha Srbije o nemešanju, rekli „Da, idemo na referendum“.

Dodik je objasnio da u odluci o referendumu nema „ni trunke inata“, već „postoji veoma jasna i vidljiva odgovornost u nastojanju da se čuje mišljenje naroda po pitanju Dana republike“.

Govoreći o spekulacijama da će biti pritisaka iz Srbije da RS odustane od referenduma, Dodik je kazao da neće biti pritisaka, da je Srbija sve rekla i da nema potrebe da iko pritiska RS.

„A mi u RS navikli smo na pritiske, ne možemo da živimo bez njih“, navodi on i ocenjuje da će 26. septembar, dan posle referenduma, izgledati „divno“, jer će narod u RS osetiti „veliko dostojanstvo“ koje mu je vraćeno.

Referendum o Danu RS je zakazan za 25. septembar. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić nisu podržali najavljeni referendum u RS, ali, kako je u četvrtak saopšteno, „ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova“ povodom njegovog održavanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.