U trendu

Dogovoreno da se radnici italijanske fabrike vrate na posao

Italijanska fabrika Konfecioni Andrea koja u Jagodini proizvodi automobilske cerade saopštila je danas da je nakon razgovora rukovodstva, predsednika Skupštine grada Dragana Markovića i predstavnika sindikata Nezavisnost dogovoreno da se na posao vrate svi zaposleni koji su dobili upozorenje pred otkaz.

Do tog dogovora je došlo zbog, kako se navodi, „daljeg prosperiteta grada, okruga i same kompanije, što je i investitoru cilj od samog početka“.

„Želimo da naglasimo da je i prilikom današnje posete, kao i svih prethodnih puta, republička inspekcija rada konstatovala da naša kompanija radi potpuno u skladu sa zakonima Srbije“, navodi se u saopštenju koje je potpisao direktor fabrike u Jagodini Darko Kikić.

Oko 150 radnika fabrike Konfecioni Andrea u Jagodini koji su dobili upozorenje pred otkaz jer su pre desetak dana štrajkovali, danas su se, pre sastanka u Skupštini grada, sastali i odlučili da podnesu zahtev sudu da ih inspekcija, po hitnom postupku, vrati na posao.

Izvršni sekretar Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva Nezavisnost Dragan Vesić je izjavio da ne postoje razlozi za otkaz ugovora o radu jer je štrajk organizovan u skladu sa zakonom.

On je najavio da će, ukoliko radnici dobiju otkaze, pozvati radnike na solidarnost, organizovaće proteste i obavestiti premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministra za rad Aleksandra Vulina.

Radnici fabrike Konfecioni Andrea su 17. novembra, u saradnji sa sindikatom Nezavisnost, organizovali jednočasovni štrajk upozorenja zbog, kako su naveli, nepoštovanja radničkih i sindikalnih prava.

Oni su tada tražili od rukovodstva objašnjenje zašto je uvedeno desetočasovno radno vreme, kao i povećanje plate, isplatu toplog obroka i regresa, da se prekine sa kaznama i represivnim merama i da se formira Odbor za bezbednost i zdravlje na radu.

Iz fabrike su juče poručili da su radnici štrajkom napravili gubitak od oko 400.000 evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.