U trendu

Dolovac ponovo republički javni tužilac

Skupština Srbije izabrala je danas, na predlog Vlade Srbije, Zagorku Dolovac ponovo za republičkog javnog tužioca.

Dolovac je izabrana glasovima 154 poslanika, jedan je bio protiv dok deset poslanika nije glasalo.

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je u sredu u Skupštini Srbije da je Zagorka Dolovac kao kandidat za republičkog javnog tužioca za prioritete odredila, između ostalog, „beskompromisnu borbu protiv kriminala, naročito organizovanog, korupcije, i drugih oblika teškog kriminala, uključujući i oduzimanje imovine stečene kriminalom“.

Selaković je rekao da su među njenim prioritetima i povećanje efikasnog krvičnog gonjenja i intenziviranje međunarodne saradnje.

On je naveo da je Dolovac do sada kao republički javni tužilac uložila maksimalan napor da obezbedi efikasno i uspešno postupanje javnog tužilaštva, jačanje kapaciteta javnog tužilaštva, kao i unapređenje njegovog postupanja i saradnje sa drugim institucijama, organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima u borbi protiv kriminala i suzbijanju krivičnih dela.

„U okviru svojih nadležnosti obezbedila je posvećeno učešće javnog tužilaštva u izradi strateških dokumenata Republike Srbije i njihovom sprovođenju, kako u unapređenju rada pravosuđa, tako i radi napretka u evropskim integracijama, a sve u cilju obezbeđivanja vladavine prava i boljeg i sigurnijeg društva za građane Srbije“, kazao je on.

Dolovac je izabrana na period od šest godina.

Zagorka Dolovac je rođena 12. oktobra 1966. godine u Novom Sadu. Završila je Pravni fakultet u Novom Sadu 1989., dok je pravosudni ispit položila 1999. godine. Zamenik javnog tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu postaje 2004. godine, da bi od 2007. do 2009. godine bila vršilac dužnosti javnog tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Za republičkog javnog tužioca izabrana je 2009. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.