U trendu

Dosta je bilo:Šta kvalifikuje vozača, prodavačicu i vlasnika kafane za odgvorne funkcije?

Pokret „Dosta je bilo“ Saša Radulović pokrenuo je akciju „Biografije na sunce! Kakvo iskustvo i znanje imaju Vučićevi kadrovi“, kojim od Vlade Srbje traže da objavi biografije 160 republičkih funkcionera kako bi javnost izmedu ostalog saznala šta je kvalifikovalo bivšeg vozača, prodavačicu tekstila  ili vlasnika kafane za odgovrne položaje koje zauzimaju.

„Da li se vlast plaši da javno objavi kojim znanjem i iskustvom raspolažu funkcioneri koji upravljaju stotinama milijardi godišnje u Fondu PIO, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje ili Nacionalnoj službi za zapošljavanje?“, navodi Pokret u saopštenju i pita šta je navedeno u biografiji premijerovog bivšeg vozača Dejana Matića da je izabran u Upravni odbor Agencije za privredne registre.

„Javnost treba da zna i šta piše u biografiji mladog apsolventa iz Bora, funkcionera SNS, koga je Vlada nedavno imenovala da zastupa državni kapital u RTB Bor?“, navodi se u saoštenju pokreta na čijem čelu je bivši ministar privrede i dodaje da javnost treba da zna biografije „Vučićevih drugara i poslovnih partnera“ iz Jugoimport SDPR i Elektromreže Srbije.

Pokret „Dosta je bilo“ zato, kako se navodi u saopštenju, postavlja i pitanje da li je dovoljno biti Vučićev kum pa rukovoditi energetskim sektorom Srbije, bez minimalnih kvalifikacija.

Akcijom Pokret traži i biografije članova Nadzornog odobra Galenika AD kako bi se utvrdilo da li je Vlada prilikom odlučivanja o članovima znala da je kandidatkinja iz SNS radno iskustvo stekla kao prodavačica u butiku tekstilne robe.

„Da li je za izbor na mesto predsednika Nadzornog odbora Pošte Srbije kriterijum biti supruga ministra ili za člana NO Službeni glasnik biti sestra narodne poslanice? Da li su fotelje u Srbijašumama, Putevima Srbije i Emisionoj tehnici i vezama rezervisane samo za poslanike vladajuće koalicije, a članstvo u Upravnom odboru Agencije za privatizaciju za vlasnika kafane“, navodi pokret.

Pokret navodi da se zalaže za politiku potpune transparentnosti rada u javnom sektoru i zato zahteva da se na sajtovima državnih institucija i javnih preduzeća objave sve poslovne biografije funkcionera, sistematizacija radnih mesta i ko ih i sa kakvim učinkom popunjava.

Takodje, u saopštenju se navodi da Pokret zahteva da se javno objavljuju i sve transakcije svih javnih finansija, svakog meseca za prethodni mesec jer „samo je potpuna transparentnost rada garancija iskorenjivanja korupcije i brana partokratskim interesima“.

Raduovićev pokret zatražio je podatke za rukovodioce u sledećim preduzećima, organizacijama i institucijama : Srbijagas, Elektromreža Srbije, Transnafta, Srbijašume, Srbijavode, Zavod za udžbenike, Beograd na vodi, Putevi Srbije, Pošte Srbije, JP za skloništa, Skijališta Srbije, Jugoimport SDPR.

Tražene su i biografije rukovodilaca u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza, Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost, Fondu PIO, Odboru urednika pravno-informacionog sistema RS, ministarstvima odbrane i regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Emisione tehnike i veza.

Prema navodima Pokreta javnost treba da zna biografije odgovrnih ljudi u Aerodromu Nikola Tesla, Galenici ad, Turističkoj organizaciji Srbije, Skupštini društva Al Ravafed, Savetu Akcionarskog fonda, Agenciji za privatizaciju, Agenciji za privredne registre, domovima učenika Jelica Milovanović i srednje PTT škole, Kliničkog centra Srbije, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Građevinskoj direkciji Srbije, Industrije za preradu Majdanpek, Skupštine RTB Bor, Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Vlade RS i Koridora Srbija.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.