U trendu

Dovoljno testova za virus zika

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Doktor Milan Jovanović Batut“ Dragan Ilić izjavio je danas da ima dovoljno testova za virus zika.

„Svi mogu da dodju, organizovano je testiranje, očekujemo ih. Do sada je testirano 17 sportista (po povratku sa Olimpijade) i nije bilo slučajeva virusa zika“, rekao je Ilić za RTS.

Komentarišući vest da nema potvrdjenih slučajeva tog virusa medju učesnicima Olimpijskih igara u Riju, Ilić je kazao da to znači da su se sportisti pridržavali mera koje su im bile preporučene.

Ilić je dodao da je Institut „Batut“ uradio sve da informacije o zaštiti dodju do sportista.

„Zika predstavlja ozbiljnu pretnju na globalnom nivou, širi se i upozorava nas da budemo aktivni u borbi protiv virusa. Što se tiče virusa Zapadnog Nila, to je autohtona infekcija, broj obolelih raste, 17 slučajeva je registrovano, dva su smrtna“, rekao je Ilić.

On je naveo da su posebno ugrožene starije osobe i dodao da je važno to da su lokalne samouprave preduzele aktivnosti na suzbijanju komaraca i da je to ključno, ne samo tokom sezone već tokom čitave godine.
Ilić je rekao da vakcina ima dovoljno, da se unapred planiraju dovoljne količine vakcina koje su po programu obavezne, ali i vakcina za decu koje imaju zdravstvene tegobe.
Ostale fotografije uz tekst

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.