U trendu

Drecun: U toku kampanja da Kosovo stekne medjunarodni kapacitet

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da je u toku planirana kampanja da samoproglašena država Kosovo u više pravaca stekne „međunarodni kapacitet“.

„Suočeni smo sa planiranom kampanjom koja predstavlja pokušaj da se sa tačke zamrzavanja pomeri sticanje međunarodnog kapaciteta samoroglašene države Kosovo u više pravaca, prema Unesku kao delu sistema UN, Interpolu, SE“, rekao je Drecun za RTS.

On je rekao da je kampanja Kosova za sticanje međunarodnog kapaciteta započeta nakon briselskog dogovora o Zajednici srpskih opština i odluci o formiranju suda za ratne zločine na Kosovu, da bi se Prištini dala satisfakcija i da može pred albanskom javnošću da se pravda za to što je prihvaćeno.

Drecun je kazao da za Kosovo lobiraju neke moćne države, ali kako je dodao, i Srbija vodi snažnu diplomatsku kampanju.

Prema njegovim rečima, optimizam da Kosovo neće biti primljeno u članstvo Uneska je rezultat trenda koji je prisutan.

„Srbija je snažnim diplomatskim aktivnostima od zemlje do zemlje članice Uneska uspela da ubedi te zemlje koliko je važna činjnica da Kosovo ne treba da bude članica Unesko. Snažnom argumentacijom suočene su te zemlje sa sopstvenom odgovornošću i sa sopstvenim shvatanjem relacija u međunarodnim odnosima“, rekao je Drecun.

On je rekao da je sa jedne strane prisutan pritisak da se prizna članstvo Kosova, sa druge strane tu su nesporne činjenice koje pokazuju da bi se tako ozbiljno narušio međunarodni poredak, sistem UN i ono za šta se Unesko zalaže.

Drecun je kazao da Srbija mora da se izbori za ZSO i normalizaciju odnosa sa Prištinom kako bi na dnevni red došla značajna pitanja, poput imovine Srbije na Kosovu.

On je rekao da Srbija, za razliku od Prištine, ispunjava svoje obaveze koje je preuzela u Briselu, a kako je ocenio, najvažnije da iz Brisela stigne poruka da Priština mora da ispuni ono što je dogovoreno i da mora da formira ZSO.

„Mene je ohrabrio stav SAD iz ličnih kontakata sa njihovim diplomatama, gde je rečeno da oni insistiraju da se formira ZSO, što pokazuje da Vašington dobro vidi koliko je za stabilizaciju odnosa bitno formiranje te zajednice“, naveo je Drecun.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.