U trendu

Država ne planira novu agenciju

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković negirao je danas da će umesto državne novinske agencije Tanjug biti osnovana nova agencija pri Vladi Srbije.

Mirković je za B92 kazao da je postojećim zakonom definisano da država izlazi iz vlasništva u medijima i da bi se tako nešto dogodilo morala bi da usledi izmena zakona, što se ne planira.

On je dodao i da su dve novinske agencije, Beta i Fonet, koje su privatno vlasništvo, dovoljne za tržište Srbije.

Na pitanje kako za državnu novinsku agenciju nema para, a za RTS i RTV ima, Mirković je rekao da je „funkcionisanje Tanjuga bilo regulisano zakonom o Tanjugu“, a taj zakon je istekao 31. oktobra.

„A što se tiče RTS i RTV taj zakon predviđa do kraja ove godine finansiranje, a drugi model finansiranja od 2016“, kazao je on.Mirković je potvrdio da će zaposlenima u Tanjugu biti isplaćene otpremnine.

Vlada Srbije donela je Odluku o pravnim posledicama prestanka rada JP Novinska agencija Tanjug, imajući u vidu da član 146. Zakona o javnom informisanju i medijima predviđa da Zakon o Javnom preduzeću novinska agencija Tanjug prestaje da važi datumom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, odnosno najkasnije 31. oktobra.

Agencija za privatizaciju organizovala je prethodnih meseci dva javna poziva za prodaju Tanjuga, koji su proglašeni neuspešnim, jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Tanjug je osnovan 5. novembra 1943. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar