U trendu

Država ukinuta zbog Beograda na vodi

Predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke (DS) Balša Božović ocenio je danas da iza rušenja objekata u centralnoj beogradskoj četvrti Savamala stoje interesi visokih državnih i funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) koji su potpisali ugovor o „Beogradu na vodi“.

„Sve institucije, celokupna država je ukinuta zbog ovog posla zvanog ‘Beograd na vodi’ „, piše u izjavi Božovića.

Kako navodi, ugovorom za projekat „Beograd na vodi“ Srbija se obavezala da raščisti teren do kraja juna ove godine, inače bi „plaćala penale“.

„Dakle, vrh SNS koji je doveo (direktora preduzeća „Igl Hils“ Muhameda) Alabara i koji je sklopio ovakav štetan ugovor, imao je interes da se posao nastavi bez obzira na kršenje vladavine prava, Ustava i zakona prilikom rušenja u noći 24. aprila. Nastaviti prljavi biznis po svaku cenu, biznis koji pljačkom gradjana Srbije donosi profit nekolicini ljudi iz vrha SNS-a i njihovom investitoru Alabaru“, naveo je Božović.

On je dodao da je DS tražila od Tužilaštva da se policija izuzme iz predistražnih radnji, zbog sumnje da je umešana u rušenje. On je naveo da je podneo krivične prijave protiv Zorane Mihajlović i NN lica koja su učestvovala u sklapanju ugovora o „Beogradu na vodi“.

„Borba protiv ‘Beograda na vodi’ postaje imperativ svakog gradjanina. To je borba za vladavinu prava, za poštovanje procedura, struke, kulturnog nasledja i demokratije. Savamala je samo produženo krivično delo krivičnog dela ‘Beograd na vodi’. To je linija koja koja se ne prelazi“, ukazao je Božović.

U noći izmedju 24. i 25. aprila osobe maskirane fantomkama su bagerima porušile objekte u Hercegovačkoj ulici. Gradjani su te noći pozivali policiju i prijavljivali da ih te osobe maltretiraju, vezuju, ispituju i oduzimaju lične stvari, ali policija nije reagovala, već ih je upućivala na Komunalnu policiju.

Zaštitnik gradjana Saša Janković objavio je izveštaj o kontroli rada policije te noći, iz kojeg se vidi da je iz vrha policije službenicima naredjeno da tako postupaju a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s Jankovićem tvrdio da gradjani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

U medjuvremenu je jedan od svedoka, Slobodan Tanasković  –  čuvar objekata u Savamali, koji je rekao da je te večeri bio vezan i maltretiran, umro je na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, ali još nije poznato od čega. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar tvrdio je da je uvidom u karton video da Tanasović nije umro od posledica zlostavljanja.

U Beogradu su do sada organizovana tri protesta, dva u organizacije inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ i jedan u organizaciji opozicije, sa kojih je zatraženo da se otkrije ko su bili rušitelji u izbornoj noći, a zatražene su i ostavke gradskih vlasti i šefova policije.

Ugovor o „Beogradu na vodi“ potpisan je prošle godine, dok je nekoliko hiljada gradjana protestovalo protiveći se tom projektu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.