U trendu

Državna uprava od danas sama pribavlja dokumenta

Državna uprava od danas gradjanima neće tražiti podatke neophodne prilikom izdavanja dokumenata koje već ima u službenim evidencijama.

Od danas, državna uprava ne sme da traži podatke sadržane u ličnoj karti, izvode iz knjige rodjenih, državljanstvo i dokaz o prebivalištu.

Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, gradjani će podnositi zahteve, a dokumenta će pribavljati državni organi iz službenih evidencija.

Gradjani su, takodje, oslobodjeni i plaćanja takse za ta dokumenta.

Nova obaveza službenika je i da prikupljaju dokumentaciju za odobravanje dečjeg i roditeljskog dodatka, ili podatke o registraciji preduzeća ili preduzetnika i skicu zauzeća za one koji žele da postave aparat za prodaju kokica ili sladoled, za šta im je potrebna dozvola opštine.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je agenciji Beta da će gradjani moći da se žale ako im iz državne uprave budu tražili podatke koje već imaju u sopstvenoj evidenciji i da Zakon predvidja i kazne za službenike, ako gradjanin podnese prekršajnu prijavu.

Kako je kazala, gradjani će morati da dostave podatke koji nisu u službenoj evidenciji, što su na primer uverenja o visini zarade, zaposlenosti, zdravstvenom stanju i sličnim stvarima.

Puna primena Zakona počinje od juna 2017. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.