U trendu

Državni vrh Srbije o stavu PEC da RS odustane od referenduma

Predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Alekdsandar Vučić, sastali su se večeras, na hitnim konsultacijama, posle stava Saveta za implementaciju mira (PEC) u BiH da vlasti RS treba da odustanu od referenduma o Danu Republike.

Predsednik i premijer najpre su razgovarali 40-tak minuta u četiri oka, iza zatvorenih vrata, a potom su im se pridružili ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, kao i ministarka pravde Nela Kuburović.

Na početku sastanka, u 20.30 sati, nije bilo, uobičajenog u redovnim prilikama, snimanja početka sastanka, u obaveštenju redakcijama nije navedeno ni da li će uslediti izjave za novinare, niti da će biti saopštenja o sadržaju razgovora.

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIC) u BiH pozvali su ranije danas vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike jer će to, kako tvrde, destabilizovati BiH.

U zajedničkoj izjavi iz Sarajeva, sa kojom se nije saglasila Rusija, stoji da je potvrđeno da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće te da entiteti moraju poštovati odluke institucija BiH.

Premijer Vučić poručio je juče da će vlast u Beogradu reagovati odgovorno i ozbiljno u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu referenduma u Republici Srpskoj.

„Nema sumnje da ćemo želeti da čujemo stav svih srpskih predstavnika i da ću ih odmah pozvati u Beograd i zamoliti da se i s nama konsultuju ukoliko do takve odluke dođe“, rekao je Vučić juče na konferenciji za novinare posle sastanka sa ambasadorima stranih zemalja u Srbiji.

Ambasador Rusije Petar Ivancov rekao je da je Rusija izdvojila mišljenje o tekstu zajedničke izjave jer smatra problematičnim to što se traže ustupci isključivo od Republike Srpske, umesto da se poziva na dijalog.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da Rusija neselektivno podržava „sve što dolazi iz Republike Srpske“.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je ranije danas da ga ne interesuju stavovi Saveta, a premijerka Željka Cvijanović ocenila da je Savet za sprovođenje mira u funkciji bošnjačke politike.

Referendum bi trebalo da se održi 25. septembra, a referendumsko pitanje glasi:

„Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.