U trendu

DS protiv najavljene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Demokratska stranka (DS) objavila je danas da se protivi najavljenoj izmeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer će, kako ističu iz te stranke, to omogućiti prodaju državnog obradivog zemljišta strancima.

„To je ono čemu se najviše protivi Vlada u senci DS-a“, kazala je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade u senci DS-a Nada Dragović na konferenciji za novinare dodajući da je „procedura za kupovinu državnog poljoprivrednog zemljišta toliko pojednostavljena da baca sumnju u to da li će biti na pravedan način sprovedena“.

Dragović je navela da je u najavljenoj izmeni zakona sporna i „legalizacija već učinjene nepravde poljoprivednicima prodajom i zakupom zemljišta od firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE)“.

Kako je reka, u delu predložene izmene zakona se govori i o tome da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini može davati u zakup na 30 godina, a da se pri tome uopšte ne sprovodi licitacija, čime se onemogućava da i drugi učestvuju u tom nadmetanju.

„Sporno je i što u tome mogu da učestvuju samo pravna lica“, kazala je ona, dodavši da izmenama zakona javnost neće imati uvid u način korišćenja tog zemljišta.

Dragović je podsetila da je DS još pre nekoliko meseci podneo Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti sporazuma Vlade Srbije sa UAE i  dodala da očekuju reakciju.“Poljoprivrednici se osećaju obespravljeni, jer ne mogu da uzimaju zemlju u zakup i da je obrađuju“, rekla je Dragović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar