U trendu

DS: Sporazumi nisu trijumf Srbije

Vlada Demokratske stranke u senci ocenila je danas da ne postoji nijedan razlog da se sporazumi iz Brisela predstavljaju kao trijumf Srbije jer se tim dogovorima potpuno prekidaju institucionalne veze sa Srbima na severu Kosova.

Kako je na konferenciji za novinare u sedištu DS navela ministarka spoljnih poslova Vlade DS u senci Nataša Vučković, jedini razlog za zadovoljstvo zbog potpisanih sporazuma je što je Vlada Srbije „suočena sa realnošću i što je spremna da je prizna“.

„Potpisivanje sporazuma u Briselu je očekivano i dugo najavljivano. Aktuelna Vlada, slično kao i ona 1999. godine, pokušava da prikaže te sporazume kao pobedu Srbije iako ne postoji nijedan razlog za trijumf. Ti sporazumi su posledica radikalsko-socijalističke politike devedesetih godina“, ocenila je Vučković.

Ona je navela da je sporazumom Beograda i Prištine predviđeno da Zajednica srpskih opština (ZSO) predstavlja nešto više od nevladine organizacije, ali je dodala da se „teško može govoriti o nekoj autonomiji ZSO“.

„Za nas je izvesno da Zajednica ima samo nadzorna, a ne i izvršna ovlašćenja. Smatramo da su potpisani sporazumi u potpunoj suprotnosti s politikom koju su premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić vodili tokom devedestih godina, kao i sa obećanjima koje su davali u predizbornim kampanjama poslednjih godina“, kazala je Vučković.

Po njenim rečima, da je DS potpisala te sporazume, Srpska napredna stranka (SNS) bi je optužila da je priznala nezavisnost Kosova.

Kako je istakla, za DS je važno da se o sporazumima iz Brisela izjasne predsednik Tomislav Nikolić kao i poslanici Narodne skupštine.

„Za nas je ključno to da će nastavak pregovora Beograda i Prištine možda dovesti do bržeg otvaranja pregovaračkih poglavlja sa EU, a može se očekivati i da će poslednji sporazumi ubrzati pripremu Brisela 2 koji bi doneo sveobuhvatan sporazum dve strane“, ocenila je Vučković.

Komentarišući protivljenje Srbije zahtevu Kosova za prijem u UNESKO, potpredsednica DS je istakla da bi Beograd više pažnje trebalo da posveti izradi strategije zaštite srpske baštine na Kosovu i Metohiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.