U trendu

DSS: Neprihvatljivo mešanje Ambasade SAD u unutrašnja pitanja Srbije

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da saopštenje Ambasade SAD u Srbiji o odluci Apelacionog suda u Beogradu o ukidanju prvostepene presude za paljenje zgrade Ambasade 2008. godine, predstavlja otvoreno mešanje u unutrašnja pitanja Srbije.

DSS je u saopštenju ocenila da je time grubo prekršena Bečka konvencija o diplomatskim odnosima.

„Potpuno je neprihvatljivo da Ambasada SAD javno izražava nezadovoljstvo odlukama sudova suverene države, i upućuje im bilo kakav poziv i očekivanje“, dodala je DSS i navela da se slaže sa stavom Ambasada da taj slučaj treba posmatrati sveobuhvatno.

„Kada bi to činili, prihvatili bi činjenice da je do teškog incidenta došlo posle protesta zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, samo četiri dana posle priznavanja nezavisnosti Kosova od strane SAD, i uz sveža sećanja na nekažnjeno zločinačko bombardovanje Srbije 1999. godine“.

Ambasada SAD u Srbiji juče je saopštila da SAD poštuju vladavinu prava, ali da paljenje zgrade „opterećuje bilateralne odnose“ i ponovila je poziv za sveobuhvatno ispitivanje činjenica.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu sedmorici osudjenih na uslovne kazne od šest do deset meseci zatvora zbog paljenja Ambasade 2008. godine, posle mitinga „Kosovo je Srbija“ i naložio da im se sudjenje ponovi. Sud je potvrdio presudu jednom osudjenom i dvojici oslobodjenih, a postupak protiv jednog opoptuženog je obustavljen zbog smrti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.