U trendu

Đukanović: Beležnička profesija u siromašnim opštinama gotovo neisplativa

Srbija i godinu dana od uspostavljanja institucije javnog beležnika na području 18 osnovnih sudova nema notare, izjavio je predsednik Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović navodeći da je glavni razlog za to neisplativost profesije u tim delovima zemlje.

Đukanović je agenciji Beta rekao da na tom području, koje obuhvata 29 opština, posao notara obavljaju sudovi po propisima koji važe za javne beleženike.

On je naveo da za sada u Srbiji ima 139 notara, a da je potrebno da ih ima 371, odnosno po jedan na 25.000 stanovnika.

Prema njegovim rečima, u svakom kvartalu se raspiše po jedan konkurs za notara pre svega u područjima, gde do sada nije bilo javnih beležnika, ali u pojedinim područjima se niko još na konkurs nije ni prijavio.

„Jedan od osnovnih razloga je loš ekonomski položaj koji notari danas naročito u ruralnim područjima u Srbiji imaju, a koji je proizašao od uvodjenja poreza od 30 posto, koji jedino notarska profesija plaća u Srbiji. Tako da je praktično ekonomska isplativost ove profesije dovedena u pitanje“, rekao je Đukanović. 

Naime, kako je naveo, notari su obaveznici PDV i po odbitku PDV od 20 odsto, od preostalog bruto prihoda, svaki beležnik plaća 30 odsto poreza, koji je praktično namenjen unapredjenju rada pravosudja, a pored toga plaća i dva odsto od preostalog prihoda članarinu komori.

„Tako da je praktično beležnička profesija u siromašnim opštinama, gotovo neisplativa“, ocenio je on.

Đukanović je povodom informacija o veoma velikim dobitima i prosečnoj mesečnoj dobiti notara od pola miliona dinara rekao da „to baš i nije tako“ i da neki dobijaju mnogo manje.

On je dodao da je do sada bilo pet otkaza licenci iz ekonomskih razloga, pa je Javnobeležnička komora bila prinuđena da osnuje Fond solidarnosti iz koga isplaćuju, po jednu prosečnu platu u Srbiji, beležnicima koji ne mogu praktično iz svoje delatnosti „ni da se prosto reprodukuju“. 

On je naveo da je komora pokrenula inicijativu pred Ustavnim sudom, za ocenu ustavnosti uvodjenja poreza od 30 odsto, i dodao da se nada da će uspeti da, taj jedan od osnovnih problema beležnika, reše kroz odluku Ustavnog suda. 

On je rekao da notari najviše prometa beleže u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i da tu ima i najviše posla. 

Đukanović je rekao da sledeće godine očekuje da Javno beležnička komora Srbije postane punopravna članica Međunarodne unije notara.

„Imali smo nedavno posetu Međunarodne komisije, koja je ispitala uslove i izvršila ekspertizu rada. Vrlo smo zadovoljni kako je prošlo i ocenama koje smo dobili, tako da očekujemo da postanemo deo najveće porodice latinskog notarijata“, rekao je Đukanović.

On je naveo da se time omogućava razmena iskustava, edukacija beležnika u inostranstvu, a automatski kad postanu članovi Međunarodne unije, kao zemlja kandidat za pristup EU, postaće i posmatrači u Evropskoj notarskoj organizaciji.

„To će omogućiti da se postepeno dovedemo na nivo nekih evropskih zemalja, gde je notarstvo najrazvijenije“, dodao je Đukanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar