U trendu

Đurić: Beograd nije tražio odlaganje primene sporazuma

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić odbacio je navode da je Beograd tražio odlaganje primene sporazuma o osiguranju vozila sa Prištinom, koji je danas trebalo da stupi na snagu.

„Mi smo potpuno posvećeni primeni sporazuma o osiguranju. Smatramo da bez odlaganja treba da prestane bilo kakva dodatna naplata na adminitrativnim prelazima, to je nešto što je građanima na KiM izbijalo stotine evra iz džepova, mislim i na Srbe i Albance“, rekao je Đurić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, premijer Srbije Aleksandar Vučić i cela Vlada stoje iza toga da je neophodno da se građani rasterete birokratskih i finansijskih prepreka za normalan prelazak administrativne linije.

Upitan da li postoji opasnost da na Kosovu budu zaplenjivana vozila sa srpskim tablicama, Đurić je kazao da Srbija neće dozvoliti da se bilo ko iživljava i šikanira Srbe na Kosovu.

Direktor Kancelarije za KiM ocenio je da bi prijem Kosova u UNESKO bio „civilizacijski poraz“ kome Srbija mora odlučno da se suprotstavi.

„Ljudi koji su pre petnaestak godina nosili uniforme i razarali, zapalili i uništili gotovo 150 pravoslavnih crkava i manastira, sada su obukli odela, naprasno postali političari, i želeli bi da čuvaju te iste manastire i svetinje“, kazao je Marko Đurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.