U trendu

Đurić: Tražimo puštanje Ivanovića

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zatražio je danas da lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću bude pružena prilika da na način jednak svima bude tretiran pred zakonom i dodao da bi 26. avgusta Ivanović trebalo da se nađe na slobodi.

Đurić, koji je juče razgovarao sa šefom Unmika Faridom Zarifom, rekao je da bi Ivanović po svim pravilima i ljudskog i političkog i pravnog delovanja trebalo da se nađe na slobodi, ukoliko sud, koji je nadležan da o tome odlučuje, ne odluči drugačije.

„Iskreno očekujemo da će biti doneta odluka u skladu sa zakonom, pravom i pravdom“, rekao je Đurić za RTS i zatražio da Ivanović bude pušten.

„Ukazali smo na krajnje nehuman tretman Olivera Ivanovića“, preneo je Đurić, podsetivši da čak ni Ivanovićevoj porodici nije dozvoljeno da ga posećuje u bolnici i da čak ni svešteniku, ni lekarima iz Beograda nije dozvoljeno da ga obiđu, da pomognu u njegovom lečenju.

Đurić je naglasio da to nije u skladu sa standardima 21. veka i da Ivanovićevo zadržavanje nije osnovano, jer su svi svedoci saslušani i nema nijednog elementa koji ukazuje na njegovu odgovornost.

Svi koji dobro poznaju situaciju na Kosovu i Metohiji, u Kosovskoj Mitrovici u prethodnih 15 godina, dobro znaju da je Ivanović, što se tiče njegove politike, bezmalo kosovski Gandi i da nikada ni delima, ni rečima, nije zagovarao ili sprovodio nasilnu politiku, istakao je Đurić.

Đurić je ukazao na potpuni apsurd da je, sa jedne strane, Ivanović u zatvoru, pod pritiscima, a da su, sa druge strane, na slobodi ratni zločinci, oni koji su ubijali i organizovali najmonstruozniju kampanju progona i proterali 250.000 ljudi i da niko od njih nije pravosnažno osuđen.

„Postavljamo pitanje gde je tu pravo, gde je tu pravda i tražimo da Oliveru Ivanoviću bude pružena prilika da na način jednak svima bude tretiran pred zakonom“, naglasio je Đurić.

Đurić je preneo da su Zarifove procene prilično realne, ali da je pitanje koliko se danas uvažava ono što govori Unmik i koliko se na Kosovu i Metohiji poštuje međunarodno pravo. „Mi bi smo rekli uvek može više i uvek može bolje“, dodao je Đurić.

Govoreći o novoj rundi dijaloga u Briselu, Đurić je rekao da se Srbija bori za normalizaciju odnosa i za mir sa Albancima na KiM i šire u regionu.

„Borimo se argumentima, znanjem, ljubavlju i istinom. Ipak, druga strana se ne bori uvek i to se vidi iz ponašanja njihovih predstavnika. Želimo da se runda 25. završi usvajanjem principa za osnivanje ZSO“, napomenuo je Đurić.

Đurić je rekao da bi bilo loše i zamisliti da Kosovo i Metohija nezavisno od Srbije postane član Interpola.

On je dodao da će u toku dana imati razgovore sa ambasadorima Belorusije i Nemačke. „Nemačka je velika i ugledna zemlja sa kojom želimo da razvijamo dobre odnose i sa ambsadorom Nemačke u Srbiji razgovaraću o temama iz svoje oblasti, a sa beloruskim o tome kako unaprediti privredni ambijent u južnoj srpskoj pokrajini“, dodao je Đurić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.