U trendu

EK traži način da pomogne Srbiji, kritike za Mađarsku i Hrvatsku

Evropska komisija traži način da uputi vanrednu finansijsku pomoć Srbiji za zbrinjavanje izbeglica, izjavila je danas portparolka komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Maja Kocijančič, a iz sedišta EU kritikovali su Hrvatsku i Mađarsku zbog zatvaranja graničnih prelaza i onemogućavanja migranata da zatraže azil.

Ona je na konferenciji za medije podsetila da je Srbji u okviru pretpristupnih (IPA) programa za period od 2015-2020. namenjeno 54 miliona evra za tekuće programe vezane za migracije i obezbeđivanje granice.

„Tražimo načina da uputimo dodatnu pomoć“, rekla je portparolka, ukazujući da EU ima veoma stroga pravila za budžetsku potrošnju.

EK, kako je navela, razmatra i upućivanje pomoći iz fonda za vanredne situacije i humanitarne krize, koji su u slučaju Srbije bili aktivirani nakon prošlogodišnjih poplava.

Ranije danas iz sedišta EU upućene su uzdržane kritike na račun Hrvatske i Mađarske zbog zatvaranja graničnih prelaza i onemogućavanja migranata da zatraže azil.

„Čuvanje granice ne uključuje sprečavanje migranata da zatraže azil, što je neotuđivo ljudsko pravo“, rekla je novinarima u Briselu portparolka Evropske komisije Nataša Berto nakon što je zamoljena da prokomentariše zatvaranje graničnih prelaza sa Srbijom od strane Hrvatske, a ranije i Mađarske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.