U trendu

EU će nastaviti proces proširenja

Evropska unija (EU) će nastaviti proces proširenja te zajednice, izjavila je danas ambasadorka Slovačke u Beogradu Dagmar Repčekova.

Na prezentaciji prioriteta slovačkog predsedavanja EU koje je počelo 1. jula a završava 31. decembra, ambasadorka je kazala da očekuje da je plan da u tom periodu Srbija otvori poglavlja pet, 20, 25 i 26.

„Za Srbiju je naše predsedavnje EU počelo uspešno, otvaranjem poglavlja 23 i 24. Posle otvaranja ovih najznačajnijih poglavlja mi bismo da se fokusiramo sada na tehnička poglavlja da bi Srbija pokazala gradjanima da je EU uspešan projekat“ , kazala je Repčekova u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, za otvararanje poglavlja pet, 20, 25 i 26 postoji uslovljavanje Srbije, a to je nastavak uspešnog dijaloga Beograd-Priština.

„Verujem da je Srbija za taj dijalog uspešno pripremljena, a to je rekao u Briselu i premijer Aleksandar Vučić“, kazala je Repčekova.

Ona je naglasila i da je Slovačka spremna da Srbiji u procesu pridruživanja EU pomogne svojim iskustvima u bilo kojoj oblasti, najavivši da će na jesen u organizaciji te zemlje biti organizovana i konferencija koja se tiče poglavlja 25.

Repčekova je kazala i da su ekonomski jaka i globalno angažovana Evropa, kao i moderno jedinstveno tržište i održiva migrantska i azilantska politika, osnovni prioriteti slovačkog predsedavanja EU.

Ona je naglasila i da se EU suočila sa migrantskim tokovima bez presedana i da je cilj te zajednice da šengenski prostor potpuno funkcioniše, kao i da se uspostavi detaljna kontrola spoljnih granica unije osposobljavanjem evropske granične i obalske straže.

Prema njenim rečima, ekonomski jaka Evropa treba da bude utemeljena na investicijama koje doprinose stvaranju novih radnih mesta i prioriteti predsedavnja Slovačke evropskom zajednicom biće dogradnja ekonomske i monetarne unije, postizanje dogovora o budžetu EU za 2017, završetak bankarske unije, kao i maksimalna iskorišćenost i jačanje investicionog potencijala evropskog  fonda za strateške investicije.

Repčekova je dodala da je prioritet slovačkog predsedavanja unijom i uspostavljanje energetske unije koja će doneti sigurnu i čistu energiju po povoljnim cenama.

Ona je kazala i da odluka Ujedinjenog Kraljevstva da izadje iz EU predstavlja novu etapu u procesu evropskih integracija i da nikako ne znači zaustavljanje proširenja EU naglasivši da će ono u budućnosti biti nastavljeno.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kazala je da je današnje predstavljanje prioriteta slovačkog predsedavanja EU potvrdilo da će EU nastaviti proces proširenja, a to je najvažnija poruka parlamentu o gradjanima koji razmišljaju o uniji.

„Glavna poruka je da vrata EU nisu zatvorena za države kandidate EU“, naglasila je Gojkovićeva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar