U trendu

EU da se vrati ekonomskom partnerstvu s Rusijom

Pred EU su dva izbora posle odluke gradjana Velike Britanije da je napuste – da se „deklaracijama o zbijanju redova i jačanju jedinstva brani od britanskog šoka i zaraznog virusa, uludo gubeći i vreme i energiju“ ili da se, hrabro i bez oklevanja, vrati strateškim vizijama Šarla De Gola i Vilija Branta o ekonomskom partnerstvu Evrope i Rusije, ocenio je bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković.

„I u Briselu i u Moskvi moraju sa lica skinuti feredže i priznati sopstvene greške“, napisao je Drašković u autorskom tekstu za izdanje lista „Danas“ od srede, konstatujući da su i u Vašingtonu „sve su češći glasovi razuma da je Rusija, strateški posmatrano, prirodni saveznik Zapada, a ne neprijatelj“.

Prema njegovoj oceni, Velika Britanija bila je „stalna prepreka stvaranju ekonomske unije dve unije, Evropske i Evroazijske (ruske), i promoter ’dijagnoze’ da je Rusija neprijatelj Zapada i da se ta najveća i po resursima najbogatija država Evrope i sveta mora izolovati od Evrope i odgurnuti u Aziju“.

„Strah od ostvarenja vizija De Gola i Vilija Branta režirao je i dramu Ukrajine, a Britanija je, uz snažnu podršku Vašingtona, bila ključni zagovornik zavodjenja i stalnog produžavanja sankcija Rusiji. Posle Bregzita, ona više nema tu moć“, ocenio je Drašković.

On je naveo da je „neodrživa optužnica“ da je Rusija, aneksijom Krima, pogazila medjunarodno pravo, kao i da je neodrživo i „zaklinjanje“ Moskve da ona nije sponzor oružane pobune u Donbasu, kao i amnestiranje vlasti u Kijevu i od njene krivice za neprimenu mirovnog sporazuma iz Minska.

Uz ocenu da su demokratske vrednosti EU „daleko od današnje Rusije“, Drašković navodi i da se demokratija i preporod Rusije ne mogu postići ni evropskim ni američkim kaznama, izolacijom i ekonomskim iznurivanjem.

„Evropski sistem vrednosti i modernizacija Rusije mogu se uspostavljati jedino ekonomskim i tehnološkim prodorom zapadnog kapitala, znanja i načina života“, napisao je Drašković.

U tekstu, Drašković se zauzeo za „Novu Jaltu“ i ekonomsku Evropsku i Evroazijsku unije, koja bi, prema njegovim rečima, vratila ubrzo i Britaniju u Evropu, kojoj je, možda, bez Britanije, i lakše da odlučuje, ali koja je, bez Britanije, „ipak, invalidna“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.