U trendu

EU Info centar na novoj adresi

EU je opredeljena da Srbija udje u Uniju što je pre moguće i, s obzirom da je na tom putu mnogo izazova, važno je da se čuje glas građana, istakao je danas u Beogradu otvarajući novi prostor EU Info centra šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Devenport je mnogobrojnima zvanicama poželeo dobrodošlicu u novi centar naglasivši da su u njega uloženi „velika energija, kreativnost, dobra volja i ljubav“.

Šef Delegacije EU u Srbiji rekao je da je mnogo razloga za optimizam oko puta Srbije u EU dodajući da su od otvaranja prvih poglavlja u pregovorima u decembru odnosi mnogo drugačiji.

„Srbija i EU saradjuju u svim oblastima, poput reforme javne uprave ili oko izazova u različitim sektorima – poljoprivredi, ekologiji, energetici, a novi centar pruža mogućnost da se govori o tim izazovima, da se objasne i važno je da se u svemu tome čuje glas građana“, istakao je Devenport.

Zahvalivši se na gostoprimstvu beogradskom Domu omladine, gde je EU Info centar radio od 2011. do sada, Devenport je rekao da je „prepoznato“ da je za Info centar potreban novi, vidljiviji prostor.

Takodje se zahvalio opštini Stari grad na čijoj teritoriji se u ulici Kralja Milana 7 nalazi novi multifunkcionalni EU Info centar.

„Otvaranje ovog centra, kao i info kutaka u Novom Sadu i Nišu, odražava novu dinamiku u pristupanju Srbije EU“, kazao je Devenport.

Ministarka bez portfelja za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je na otvaranju novog prostora da je njen posao da pomogne u procesu integracija i to ne samo sa tehničkog i političkog aspekta, već i kada je reč o konkretnim stvarima koja interesuju gradjane.

Ona je izrazila zadovoljstvo što će kroz rad EU Info centra gradjani moći da doprinesu i učestvuju u evropskim integracijama kroz razne programe.

Joksimović je, kako je rekla, zadovoljna i rezultatima istraživanja javnog mnjenja koji ukazuju na podršku gradjana ulasku u EU a posebno je naglasila da je 73 odsto ispitanika prepoznalo da su reforme potrebne bez obzira da li su kriterijum za EU.

„Posebno značajno u radu EU Info centra je da podigne vidljivost pretpristupnih fondova koje mi već koristimo“, kazala je Joksimović i dodala da je cilj da građani vide da je EU najveći donator Srbije.

Podsetivši da će Srbija od EU dobiti 1,5 milijardi evra bespovratne pomoći u narednih sedam godina i da neke projekte već sprovodimo, ministarka je ponovila da „gradjani treba to da vide i shvate koliko EU iz IPA pomaže Srbiji“.

„Nadam se da ćemo uskoro moći da pokrenemo i IPARD fondove“, kazala je Joksimović dodajući da se nada da će prvi pozivi za ta sredstva za poljoprivredu i ruralni razvoj biti raspisani sredinom godine.

Takodje je rekla da očekuje da se nastavi dinamika otvaranja poglavlja i da poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU budu otvorena do kraja holandskog pregovaranja, odnosno do kraja juna.

„To će dati dodatnu dinamiku a onda ćemo otvoriti poglavlja koja se odnose na nauku, obrazovanje i kulturu, javne nabavke, industrijsku politiku“, kazala je ministarka zadužena za evropske integracije.

Joksimović je rekla i da će se, nezavisno od kampanje i izbora, nastaviti rad na evropskim integracijama i u tehničkom mandatu vlade.

Inače, ministarka se, na Devenportovu opasku da se novi EU Info centar nalazi u delu grada koji se zove London, našalila rekavši da šef Delegacije EU treba da se potrudi da London ostane u EU, s obzirom na mogućnost Bregzita.

„Naš glavni zadatak su informacije i komunikacija. Centar je okrenut gradjanima, da saznaju šta EU radi i koji su zadaci Srbije na putu u EU“, rekla je na otvaranju tim lider EU Info centra Ljubica Marković.

Ona je kazala da će se u Centru organizovati debate, radionice, seminari u saradnji da Kancelarijom za evropske integracije, nevladinim organizacijama, školama, fakultetima …

Prvi „veliki“ zadatak EU Info centra u novom prostoru, istakla je Marković, biće obeležavanje 15. godišnjice evropske podrške Srbiji u martu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.