U trendu

EU nastavlja da pomaže projekte za zaštitu i prevenciju poplava u Srbiji

Evropska unija nastaviće da pomaže projekte za zaštitu i prevenciju poplava u Srbiji kao da je već zemlja članica, najavio je danas u Valjevu šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.

Kako je saopšteno, Devenport je danas, zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU – Belgije, Bugarske, Danske, Hrvatske, Kipra i Slovačke i predstavnicima ambasada Češke i Nemačke, posetio Valjevo i projekte koje u tom gradu finansira Evropska unija. EU je za  obnovu i prevenciju poplava u ovom gradu izdvojila gotovo osam miliona evra.

„Evropska unija pružala je pomoć Srbiji od prvih dana nakon poplava, a pomoć je dolazila i od zemalja članica i njihovih timova. Kao prijatelji, nastavićemo da pomažemo u zaštiti i prevenciji poplava u vašoj zemlji koja učestvuje u Fondu solidarnosti kao da je članica EU“, rekao je Devenport.

Zahvaljujući podršci iz IPA fondova i Fonda solidarnosti, u Valjevu su, nakon poplava iz 2014. godine, izgrađene 23 kuće, a obnovljeno je 20 oštećenih domaćinstava.

Pomoć za obnovu proizvodnje dobilo je i oko 1.150 poljoprivrednika, dok je 25 malih preduzeća dobilo podršku za obnovu poslovanja. Rekonstruisane su Medicinska škola i zdravstvena ambulanta u selu Divci, a izgrađen je i nov most na reci Obnici. Evropska unija će u narednom periodu finansirati uređenje tokova reka Kolubare, Obnice i Jablanice kroz obnovu i izgradnju zaštitnih utvrda na obalama kako bi se sprečile buduće katastrofe.

„Malo je reči kojima se razmere katastrofe kroz koju je Valjevo prošlo mogu opisati. Hvala Evropskoj uniji za svu dosadašnju i budući pomoć i podršku“, rekao je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.

Tokom posete Valjevu Devenport je predao i prvu policu gradskoj biblioteci „Ljubomir Nenadović“, u okviru projekta „EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“.

„Evropska unija obezbedila je police za 47 biblioteka u Srbiji, na kojima će čitaoci moći da nađu publikacije u kojima će moći tačno da se informišu o Evropskoj uniji, njenim vrednostima i procesom pridruživanja Srbije“, rekao je Devenport.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.