U trendu

Euleks zabrinut za zdravlje Olivera Ivanovića

Šef misije Euleksa na Kosovu Gabriel Meuči izjavio je da je Euleks zabrinut zbog toga što lider Srba sa Kosova i Metohije Oliver Ivanović štrajkuje glađu, ali da ima puno poverenje u relevantne institucije da će poštovati njegova prava.

Euleks radi po zakonu i „uverava da sudije u potpunosti poštuju pretpostavku iz zakona i međunarodne standarde ljudskih prava“ po kojima pritvorenik može da očekuje da će njegov slučaj blagovremeno biti rešen, naveo je Meuči u odgovoru na pismo zaštitnika građana Saše Jankovića.

Janković je u pismu Meučiju 11. avgusta izrazio zabrinutost zbog dužine pritvora za Ivanovića koji je zbog toga stupio u štrajk glađu.

Meuči je u odgovoru, objavljenom na sajtu zaštitnika građana, naveo da je postupak koji se vodi protiv petorice Srba zbog ratnih zločina veoma složen i da se oslanja na brojne svedoke od kojih su neki pod zaštitom, a neki žive u inostranstvu.

On je istakao da su sudije preduzele neophodne mere kako bi se sprečila nepotrebna odlaganja na suđenju, uključujući i to da se obezbedi da čim svedok završi svoje svedočenje naredni svedoci budu spremni za poziv, dodavši da je do sada saslušano 47 svedoka.

Oliver Ivanović nalazi se u pritvoru od januara prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.