U trendu

Eventualna promena Ustava neće uticati na sastav Vlade Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da će nova Vlada Srbije biti formirana bez dvotrećinske većine, i da eventualna promena Ustava neće odredjivati sastav Vlade.

„Mislim da će Vlada biti formirana bez dvotrećinske većine, da će imati jasnu, odlučujuću većinu u parlamentu, ali da neće juriti za dvotrećinskom većinom kako bi menjala Ustav“, naveo je Nikolić u intervjuu za agenciju Sputnjik.

Nikolić je naveo da se o promeni ustava isključivo priča u medijima i javnosti i da nigde nije ni video da postoje ozbiljni znaci o tome šta bi trebalo u Ustavu menjati, koja poglavlja.

„Apsolutno znam šta nećemo menjati, posebno ne preambulu u kojoj piše da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, pošto bi to bio krah svega onoga što radimo do sad i mislim da u tome nijedan čovek koji ostavlja bilo koga na ovome svetu ne želi da učestvuje“, naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima teško je promeniti Ustav, naročito one delove koji zahtevaju i referendum.

„Tu je i državno uređenje i mnogo toga. Dakle, mislim da promena Ustava neće određivati sastav Vlade. Sastav Vlade će biti jedna stvar, a ako se ide u promenu Ustava, to ne znači da svako ko želi da podrži promene Ustava treba da uđe u Vladu“, rekao je Nikolić.

Nikolić je potvrdio i da će mandat za formiranje Vlade poveriti Aleksandru Vučiću i da ovoga puta za njegovu odluku neće biti potrebne ni konsultacije.

„Ovoga puta to će biti predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, pošto je pobeda Srpske napredne stranke na izborima zaista upečatljiva i jasna. Da li će to biti sama SNS ili koalicija, to zavisi isključivo od toga kako oni misle dalje da se razvijaju, da li nastavljaju potpuno istim putem ili će nešto drugačije, ali je očigledno da je okosnica Vlade u stvari Srpska napredna stranka“, rekao je Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.