U trendu

FHP: Cilj Dačića i Vulina da se opravda Miloševićeva politika

Fond za humanitarno pravo (FHP) osudio je danas izjave kojim se negiraju činjenice o ratovima tokom raspada Jugoslavije, zatražio od državnih organa Srbije otvaranje široke društvene debate o prošlosti i osnivanja Regionalne komisije za utvrdjivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim povredama ljudskih prava od 1991. do 2001. godine.

Reagujući na navode „pojedinih analitičara i blogera“, po kojima je bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević u haškoj presudi Radovanu Karadžiću „oslobodjen“ optužbi za zločine u Bosni i Hercegovini, „ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vulin požurili su da takvu ocenu prihvate i zaključe da je ‘Hag potvrdio ispravnost Miloševićeve politike’ „.

„Izjave Dačića i Vulina, kojima pokušavaju da operu ratnu prošlost Slobodana Miloševića, s jedne strane imaju za cilj da umanje odgovornost njih samih za stradanja tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, budući da su bili njegovi politički i/ili stranački saradnici. S druge strane, cilj je da se Miloševićeva politika opravda i dekriminalizuje, a ideja Velike Srbije iznova legitimizuje“, saopštio je FHP.

Fond je ocenio da „posebno zabrinjava činjenica što ministar spoljnih poslova, kao jedan od ključnih vladinih službenika u pregovorima o pristupanju EU, proziva zapadne političare zbog nespremnosti da se povinuju zaključku o nevinosti Miloševića i njegovog rukovodstva za vodjenje rata i činjenje zločina tokom ratova devedesetih godina“.

FHP poziva dvojicu ministara i ceo državni vrh Srbije da se uzdrže od neodmerenih izjava i da, umesto negiranja i opravdavanja zločina, doprinesu otvaranju sveobuhvatne i na činjenicama zasnovane javne debate o dogadjajima iz prošlosti.

„Budući da je Srbija učestvovala u većini ratnih sukoba u regionu od 1991. do 2001. godine, FHP poziva njeno rukovodstvo da, umesto veličanja aktera ratnih dogadjaja koji su najodgovorniji za masovna kršenja ljudskih prava, inicira osnivanje Regionalne komisije za utvrdjivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM)“, piše u saopštenju.

FHP smatra da je „to najbolji put za iskreno sagledavanje i prevladavanje traumatične prošlosti zajedničko utvrdjivanje činjenica u kojem bi učestvovali predstavnici svih postjugoslovenskih država“.

FHP osudio je izjave kojima se negiraju činjenica o ratovima tokom raspada Jugoslavije i restaurira Miloševićeva politika.

„FHP podseća da su na sudjenju Karadžiću izvodjeni dokazi o krivičnoj odgovornosti optuženog ratnog predsednika Republike Srpske, te da u toj presudi niko osim njega nije mogao biti osudjen ili oslobodjen. Zato ne može biti govora o oslobadjajućoj presudi Miloševiću ili bilo kome drugom, osim onom ko je u datom procesu bio optužen, a to je Karadžić“, navedeno je u saopštenju.

FHP dodaje da je tokom sudjenja Slobodanu Miloševiću predočeno obilje dokaza o tome da je „rat finansiran iz Beograda“.

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić je pre nekoliko dana izjavio da zapadni političari ćute o činjenici da je Haški tribunal presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, izrečenom pre skoro pet meseci, priznao da nema krivice Srbije za genocid i ratne zločine u ratu u BiH 1992-1995.

Po nedavnom pisanju pojednijh domaćih medija, u presudi Karadžiću se navodi da nije bilo dovoljno dokaza da je Milošević bio saglasan sa stvaranjem etnički čiste teritorije.

Potom je počasni predsednik Socijalističke partije Srbije i Miloševićev blizak saradnik Milutin Mrkonjić najavio da će tražiti da Miloševiću bude podignut spomenik. Mrkonjićev predlog podržao je i lider socijalista Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.