U trendu

Forum traži strože mere za nasilne učenike

Predsednik Foruma srednjih i stručnih škola Milorad Antić izjavio je danas da će Forum zbog sve učestalijeg nasilja učenika prema nastavnicima, predložiti da se u izmene Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zakona uvrsti i odredba o suspenziji problematičnih učenika iz škole.

„Čas u školama sve više liči na raspravu s đacima, nego na predavanje i nastavnu jedinicu, naročito u srednjim stručnim školama. Rad nastavnika se svodi na guranje, raspravu, vrisku, izbacivanje s časa, gađanje kredom“, rekao je Antić za agenciju Beta koji je i sam, kako je rekao, bio izložen napadu učenika.

On je naveo da nema tačnih podataka o verbalnom i fizičkom nasilju nad profesorima, jer se „stvari guraju pod tepih“.

Po njegovim rečima, nastavnici ne prijavljuju nasilje jer se boje da će ih smatrati nesposobnima da uspostave disciplinu i vode čas, dok direktori ne prijavljuju slučajeve jer strahuju da će ugroziti ugled škole.

„Niko ne prijavljuje da je nastavnika napadnut, pretučen, degradiran, sve se gura pod tepih“, rekao je Antić i dodao da zato predlaže da se u Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja uvede disciplinska mera – suspenzija učenika.

On je objasnio da bi učenik koji bi napao nastavnika, mogao da bude isključen iz škole na nedelju dana, a gradivo bi morao da uradi kod kuće, dok bi škola bila obavezna da napravi plan za učenika kako da nadoknadi propušteno.

„Nisam ja to izmislio, video sam primere u Evropi i video sam da daje efekta, da učenik bude suspendovan, ali s debelim razlogom, da se tačno zna razlog, način, vreme, da postoje svedoci, jer verujem da je bolje da bude od kuće, razmisli o svemu i ohladi glavu“, istakao je Antić.

Ukoliko bi učenik i posle toga nasilan, mogao bi da bude suspendovan na tri nedelje, a krajnja mera bi bila izbacivanje iz škole.

Antić je rekao da će insistirati na tome da je direktor, odnosno poslodavac odgovoran za bezbednost zaposlenih, i dužan da štiti njihovu ličnost i integritet.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.