U trendu

Gašić: Vojska Srbije je neutralna

Vojska Srbije (VS) je neutralna i želi da gradi dobre odnose sa vojskama četiri stuba naše spoljne politike – SAD, Rusijom, Kinom i EU, izjavio je ministar odbrane Bratislav Gašić, uz napomenu da je prioritet Srbije ulazak u EU.

Gašić je novinarima u Bujanovcu, na pitanje da prokomentariše protivljenje EU održavanju zajedničke vojne vežbe sa Rusijom u septembru, rekao da VS ima sa više od 60 zemalja sveta potpisane ugovore o bilateralno-vojnoj saradnji i da ti ugovori i planovi nemaju političku konotaciju.

Napomenuo je da VS ima dobru saradnju sa svim zemljama sa kojima ima potpisane ugovore i da u okviru te saradnje sprovodi i određene aktivnosti, poput vojnih vežbi.

Kako je dodao, samo sa Nacionalnom gardom Ohaja, srpska vojska sarađuje na 132 projekta, od kojih je jedan renoviranje vrtića „Naša radost“ i muzičke škole u Bujanovcu, koju je danas obišao sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem.

Gašić je primetio i da po pitanju ukidanja ćirilice u Vukovaru niko nije protestvovao, a da sada nešto što je planirano još 2014. i što je na sajtu Ministarstva odbrane od 1. januara ove godine, ođednom postaje „jako značajno pitanje“.

„Vojska Srbije je neutralna i želi da gradi dobre odnose sa četiri stuba naše spoljne politike- SAD, Rusijom, Kinom i EU, a prioritet je ulazak u EU“, istakao je Gašić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.