U trendu

Gordana Stevanović: Pritužbe na rad organa vlasti po prijavama nasilja nad ženama

Zamenica zaštitnika gradjana za prava deteta i za rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović izjavila je danas da je ta institucija ove godine primila 127 pritužbi u oblasti rodne ravnopravnosti, a da se jedna četvrtina odnosi na rad organa vlasti po prijavama nasilja nad ženama.

„Upućena je 141 preporuka organima javne vlasti nakon utvrdjenih propusta u radu u 63 slučaja nasilja, od kojih je u 13 slučajeva posledica nasilja bila smrt žena“, rekla je Gordana Stevanović agenciji Beta uoči sutrašnje medjunarodne konferencije „Sveobuhvatan pristup borbi protiv nasilja prema ženama“.

Podsetivšti da je u proteklih 10 godina najmanje 314 žena ubijeno u porodičnom ili partnerskom nasilju, ona je rekla da je zaštitnik gradjana 2014. i 2015. godine uputio nadležnim organima dva posebna izveštaja, nakon istraživanja kako organi vlasti štite žene od nasilja.

„Ono što smo utvrdili nije ohrabrujuće. Službenici koji rade po prijavama nasilja nisu dovoljno obučeni i nedovoljno prepoznaju nasilje, neblagovremeno reaguju, reakcije su često nedelotvorne jer se nasilje minimizira i relativizuje, skoro potpuno izostaje saradnja i razmena informacija izmedju organa koji moraju da saradjuju i da raspolažu svim informacijama da bi zaštita bila valjana“, rekla je Stevanović.

Prema njenim rečima, podaci iz istraživanja su više nego alarmantni i u više od 70 odsto slučajeva, policija je, po prijavi nasilja, svoje aktivnosti završavala usmenim upozorenjem.

„Od onih slučajeva, povodom kojih su podnete krivične prijave tužilaštvima, 15 odsto se završi primenom instituta odlaganja krivičnog gonjenja, i to tako da se krivični postupak ne pokreće ukoliko izvršilac nasilja plati odredjeni novčani iznos. U dodatnih jedan odsto tužilaštvo odustane od krivičnog gonjenja tokom krivičnog postupka“, navela je Stevanović.

Ona je istakla da u svega 25 odsto krivičnih prijava dodje do faze optuženja, a od ukupnog broja osudjujućih presuda u više od 60 odsto slučajeva izrečena je uslovna osuda.

Medjunarodna konferencija „Sveobuhvatan pristup borbi protiv nasilja prema ženama“ počinje sutra u 10 časova u Domu Narodne skupštine, u organizaciji zaštitnika gradjana i skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.