U trendu

Grad premešta grob Dimitrija Tucovića radi rekonstrukcije Slavije

Grob Dimitrija Tucovića i spomenik biće sledeće nedelje premešteni s Trga Slavije, zbog početka rekonstrukcije tog centralnog beogradskog trga.

Ostaci tela Tucovića biće sahranjeni u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, a spomenik nad grobom koji je sada u rundeli u centru trga, biće odnet na restauriraciju.

Spomenik će po završteku radova biti postavljen na obodu Trga Slavija, na budućem platou ispred zgrade Narodne banke Srbije, izmedju ulica Nemanjine, Kralja Milutina i Kralja Milana.

Uklanjanje groba i spomenika su preduslovi za početak rekonstrukcije Trga Slavija.

„Grad Beograd je preduzeo sve mere da se ovaj posao obavi dostojanstveno, kako dolikuje Dimitriju Tucoviću, koji je velika i značajna istorijska ličnost“, rekao je gradski menadžer Goran Vesić, saopštio je Beoinfo.

Dimitrije „Mita“ Tucović (1881-1914) je bio teoretičar i vodja socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji, osnivač Srpske socijaldemokratske partije, novinar i urednik Radničkih novina i Borbe.

Tucović je čitav život posvetio borbi za radnička i ljudska prava, ravnopravnost polova, opšte pravo glasa, socijalnu pravdu i gradjanske slobode u Kraljevini Srbiji zbog čega je bio organizator niza demontracija od kojih su mnoge bile baš na Slaviji. Bio je i žestok protivnik teritorijalne ekspanzije Srbije u Prvom balkanskom ratu.

Poginuo je kod Lajkovca, kao komandir jednog od vodova Moravske divizije prvog poziva 20. novembra 1914. godine u borbi protiv austrougarske vojske u Kolubarskoj bici u Prvom svetskom ratu.

Godine 1949. njegovi posmrtni ostaci su preneti sa lazarevačkog vojnog groblja i sahranjeni na Trgu Slavija koji je tada dobio naziv Trg Dimitrija Tucovića. Na trgu mu je postavljen spomenik čiji je autor vajar Stevan Bodnarov.

Posle raspada SFRJ, više puta je najavljivano preseljenje Tucovićevog groba i spomenika, ali to tada nije učinjeno zbog otpora javnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.